Slika je simbolična.
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pet, 30.12.2022 16:00
Letna inflacija decembra 10,3-odstotna.

Letna inflacija je decembra dosegla 10,3 odstotka, medtem ko je bila lani ob tem času 4,9-odstotna, je objavil statistični urad.

Kljub nekaterim drugačnim pričakovanjem se je inflacija ob koncu leta še nekoliko okrepila, novembra je bila namreč pri 10 odstotkih. Povprečna letna inflacija je bila v iztekajočem se letu 8,8-odstotna.

Letna inflacija presegla deset odstotkov

Od junija naprej je bila letna inflacija v Sloveniji okoli deset odstotkov ali več, vrhunec je dosegla julija in avgusta z 11 odstotki, še najnižja v tem letu pa je bila marca s 5,4 odstotka.

K letni inflaciji so decembra največ, 3,1-odstotne točke, prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač, ki so se zvišale za 18,6 odstotka.

Podražitve električne energije, plina in drugih goriv, cene v tej skupini so se zvišale za 18 odstotkov, so k inflaciji prispevale 1,4 odstotne točke, dvig cen stanovanjske in gospodinjske opreme ter tekočega vzdrževanja stanovanj (za 12,9 odstotka) pa je inflacijo zvišal za eno odstotno točko.

Ponoven rast cen osnovnih dobrin

Cene blaga so bile medletno v povprečju višje za 11,5 odstotka, cene storitev pa za 7,7 odstotka. Blago dnevne porabe se je podražilo za 14,5 odstotka, trajno blago za 8,2 odstotka in poltrajno blago za 3,8 odstotka.

V primerjavi z novembrom so bile medtem cene življenjskih potrebščin decembra v povprečju višje za 0,2 odstotka.

K mesečni inflaciji največ prispevala podražitev hrane

Mesečno inflacijo so najbolj, za 0,3 odstotne točke, zvišale podražitve hrane (višje so bile za 1,7 odstotka). Po 0,1 odstotne točke so prispevale višje cene v skupinah gospodinjsko pohištvo (za 2,7 odstotka), komunikacije (za 2,7 odstotka), restavracije in hoteli (za en odstotek), rekreacijske in kulturne storitve (za 3,5 odstotka) ter zdravstvene storitve (za 0,9 odstotka).

Rast cen so po drugi strani najbolj, za 0,5-odstotne točke, znižale pocenitve naftnih derivatov. Tekoča goriva so se pocenila za 12,5 odstotka, pogonska goriva in maziva za osebne avtomobile pa za 6,2 odstotka.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjave v Evropski uniji, je bila decembra 10,8-odstotna, potem ko je bila pred enim letom 5,1-odstotna.

Povprečna letna rast cen je bila 9,3-odstotna, mesečna inflacija pa 0,1-odstotna.

Cene blaga so bile na letni ravni po tem kazalniku v povprečju višje za 12 odstotkov, cene storitev pa za 8,2 odstotka. Blago dnevne porabe je bilo dražje za 15,5 odstotka, trajno blago za 6,6 odstotka in poltrajno blago za 4,4 odstotka.

Vesela novica, naslednje leto končno umiritev cen

Inflacija v Sloveniji, tako kot tudi drugod po Evropi, se bo po napovedih v prihodnjem letu nekoliko umirila, a ostala na še vedno visokih ravneh.

Po napovedi Banke Slovenije, ki je bila objavljena zadnja, naj bi povprečna letna inflacija v 2023 dosegla 6,8 odstotka. Evropska komisija medtem na primer pričakuje 6,5-odstotno inflacijo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice