Foto: Mediaspeed
STA
Čet, 9.6.2022 13:43
Državni zbor je danes potrdil mandate nadomestnim poslancem, med njimi tudi Jonasu Žnidaršiču.

Državni zbor je na današnji seji potrdil mandate nadomestnim poslancem, ki bodo zamenjali strankarske kolege, ki so prevzeli funkcije v vladi.

V poslanske klopi so z današnjim dnem sedli Aleksander Prosen Kralj, Jonas Žnidaršič, Soniboj Knežak in Milan Jakopovič. Mandat je prenehal tudi poslanki Barbari Kolenko Helbl, ki bo generalna sekretarka vlade.

Poslanca Gibanja Svoboda Mateja Arčona, ki je prejšnji teden zaprisegel kot minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, bi v parlamentarnih klopeh moral naslediti Danijel Bešič Loredan. A ker je slednji postal minister za zdravje, bo namesto njega v parlament prišel nekdanji televizijski novinar Aleksander Prosen Kralj.

Predsednico Socialnih demokratov Tanjo Fajon, ki je prevzela funkcijo zunanje ministrice, bo v državnem zboru nadomestil igralec in voditelj Jonas Žnidaršič.

V Socialnih demokratih je poleg Fajonove od izvoljenih poslancev minister postal še dosedanji dolgoletni vodja poslanske skupine Matjaž Han, ki ga bo v parlamentu zamenjal poslanec minulega sklica državnega zbora Soniboj Knežak.

Soglasna podpora

Koordinatorja Levice Luko Mesca, ki je za zdaj prevzel vodenje ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, bi morala nadomestiti Asta Vrečko. Slednja je prevzela vodenje resorja za kulturo, dosedanji strokovni sodelavec Levice Dan Juvan, ki je naslednji v vrsti, pa je zasedel mesto državnega sekretarja na ministrstvu za delo. Mesca bo tako nasledil Milan Jakopovič.

Med poslanci Gibanja Svoboda je funkcija poslanke prenehala tudi Barbari Kolenko Helbl, ki je v novi vladi zasedla mesto generalne sekretarke vlade.

Helblova se za razliko od ostalih poslancev, ki so prevzeli funkcije v vladi, po morebitnem prenehanju funkcije generalne sekretarke vlade ne bo smela vrniti v poslanske klopi. V državnem zboru jo bo najverjetneje nasledil Tomaž Lah, a mora o tem DZ uradno obvestiti še Državna volilna komisija.

Nadomestne poslance je državni zbor potrdil soglasno.

Starejše novice