FOTO: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 10.7.2021 11:48
Pri predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču je potekal posvet na temo nedavnih napadov na poslance pred poslopjem državnega zbora. Poslanci ocenjujejo, da se nasilje neverjetno stopnjuje.

Poročali smo, da so pomurskega poslanca, vodjo poslanske skupine NSi, Jožefa Horvata po odhodu iz državnega zbora obkrožili agresivneži, mu grozili in ga celo popljuvali.

Tudi Han doživel napad agresivnežev

Horvat se je zaradi primitivnih napadov obrnil na vodstvo državnega zbora in predsednik Igor Zorčič je danes sklical posvet vseh poslanskih skupin.

Kot kaže, Horvat ni izolirani primer, saj so bili tarča brezobzirnežev tudi nekateri drugi poslanci, med drugim šef poslancev SD Matjaž Han. 

Bo policija ukrepala in odstranila agresivno skupino izpred državnega zbora?

Kot je dejal Horvat za naše uredništvo, so na posvetu postavili vprašanje, ali policija varuje državni zbor kot institucijo ali le kot poslopje.

»Moj incident je povzročil, da je bilo nekaj predstavnikov generalne policijske uprave pri generalni sekretarki in predsedniku državnega zbora. Sklenili so, da bodo posodobili načrt varovanja državnega zbora po 30 letih,« je povedal pomurski poslanec, ki pa natančnih podrobnosti posveta ni mogel razkriti, saj je ta bil zaprt za javnost in bo o njem javnost obveščal predsednik državnega zbora.

Horvat je povedal še, da so zaskrbljeni, ker se nasilje neverjetno stopnjuje, eden od vodij poslanskih skupin pa je agresivneže opisal kot metadonsko skupino, ki se sonči na zelenici pred državnim zborom in poseda po okenskih policah.

»Ta kultura je povsem na psu. To se ne bi smelo dogajati in policija bi tu morala ukrepati,« meni vodja poslancev NSi, ki je svojo neprijetno izkušnjo tudi prijavil policiji. 

Horvat ni bil edini, ki se je znašel v pasti malopridnežev, a je edini dobil pljunek v obraz (FOTO:BOBO).

Grožnje dosegle vrhunec ob spremembi zakona o nalezljivih boleznih

Na posvetu je bilo govora tudi o sovražnem govoru in delovanju Facebook profila Maske dol civilna iniciativa, zoper katerega bo vodstvo državnega zbora najverjetneje spisalo prijavo policiji.

Kot nam je še dejal Horvat, so bili poslanci enotni pri ukrepanju zoper tovrstna početja, grožnje pa so dosegle vrhunec ob sprejemanju novele zakona o nalezljivih boleznih, ko je v svoj elektronski poštni predal dobil več kot 500 sporočil. Državni zbor je namreč po odločbi ustavnega sodišča moral v 60 dneh spremeniti zakon, na katerem temeljijo vsi restriktivni ukrepi, da bodo ti imeli ustrezno zakonsko podlago. 

Več o ukrepih zaradi napadov na poslance bo znano v prihodnjem tednu.

Starejše novice