Ljubljanainfo
Pet, 12.11.2021 15:45
O aktualnem dogajanju s slovenskimi poslanci v evropskem parlamentu.

Na TV IDEA ste si v zadnjih dneh lahko ogledali še tretji pogovor iz Hiše Evropske unije, tokrat s Francem Bogovičem, beseda pa je tekla o oživitvi podeželja, konceptu pametnih vasi, spremembah evropske skupne kmetijske politike, širitvenem procesu na zahodni Balkan, nekaj časa pa je bilo namenjenega tudi epidemiji koronavirusa.

Kljub epidemiji so poslanci zelo zaposleni v tem času, še posebej ker Slovenija predseduje Svetu Evropske unije in se posledično poslanci v evropskem parlamentu udeležujejo tudi številnih dogodkov. Evropski poslanec Franc Bogovič pa je v razvoju programa Pametne vasi in razvito podeželje sodeloval tudi z vlado.

»Program Pametne vasi in razvito podeželje je eno izmed prioritet slovenskega predsedovanja. To je tisti manjši delež, ki si ga na nek način lahko države same določijo, kajti od 80 do 85 odstotkov sredstev je namenjenih skupnim evropskim prioritetam,« pravi Bogovič.

V tem kontekstu je Franc Bogovič dal pobudo na ministrstvo kmetijstvo, kasneje pa tudi ministru Anžetu Logarju, da organizirajo tako imenovan Modri dogodek, ki je po ugledu takoj za temi na Brdu in je prvega oktobra potekal na gradu Rajhenburg. 

Bogovič pa dodaja, da ima tudi kraj, torej grad Rajhenburg poseben pomen: »Na gradu kjer so pred 140. leti bivali trapisti in prinesli prve novosti na področju kmetijstva, na primer prvi traktor, ki je bil leta 1926 uvožen iz Amerike, pridobili znamko za prodajo čokolade na Dunajskem dvoru, tako da smo na nek način želeli graditi na temeljih, druga stvar pa je, da je ta grad bil obnovljen iz evropskih sredstev.«

Nekaj časa je bilo namenjenega tudi vrhu evropske unije o širitvi na zahodni Balkan, tukaj je Bogovič jasen: »Že leta 2003 se je v Grčiji, v Solunu, odvila prva taka konferenca, po prvem valu širitev v letih 2004, 2007 in 2013 je ta širitvena vnema v Evropski uniji nekoliko popustila. Tudi sam sem v parlamentu diskutiral v tej smeri, da se moramo v celotni Evropski uniji zavedeti, kaj se na Balkanu dogaja, vidimo zelo napeto situacijo v Bosni, vplive Rusije, Turčije in Kitajske na tem prostoru, spore, najprej med Makedonijo in Grčijo, sedaj med Makedonijo in Bolgarijo, in zato je prav, da se Evropska unija glede tega opredeli.«

V pogovoru z evropskim poslancem Francem Bogovičem pa ni šlo brez omembe epidemije koronavirusa in drugih aktualnih tem. Oglejte si ga v celoti.

Starejše novice