Slika je simbolična.
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Čet, 13.4.2023 14:31
Vlada bo v petek sprejela uredbo, s katero bo premijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja s 1. majem zamejila pri 35,67 evra, je po današnji seji vlade dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Danes pa so že sprejeli uredbo, ki podaja pravno podlago za zamejitev premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Zamejitev cen bo predvidoma veljala do preoblikovanja zdravstvenega zavarovanja.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je po besedah ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana nekaj, kar je v nacionalnem interesu in neposredno vpliva na financiranje zdravstvenega sistema.

»Po napovedih ene od zavarovalnic, da se bo to drastično dvignilo, je vlada promptno odreagirala,« je znova pojasnil minister.

Zgornjo mejo bo torej vlada postavila pri 35,67 evra. »To je tista zgornja meja, ki je danes maksimalna cena, ki jo plačujejo državljani za dopolnilno zdravstveno zavarovanje,« je dejal.

Pravno podlago za sprejetje takega ukrepa pa so pripravili že danes skupaj z gospodarskim ministrstvom, je navedel.

Sprememba bo veljala do ukinitve dopolnilnega zavarovanja

V petek sprejeta uredba bo veljala do sprejetja novele zakona, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga je poslanska skupina Gibanja Svoboda v parlamentarni postopek vložila v torek, je pojasnil minister.

»S tem se seveda postavljamo na stran ljudi, s tem, ko vlada vse, kar se bo v zdravstvenem sistemu dogajalo, zviševanje stroškov in vse ostalo, prevzema nase,« je dejal.

Zdravstveni sistem se draži, a je za vlado nesprejemljivo, da se cene dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja spreminjajo, je dodal.

Predlog omenjene novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oziroma njegovo preoblikovanje v obvezni zdravstveni prispevek v višini 35 evrov mesečno, z možnostjo valorizacije enkrat letno.

Prejemnik sredstev pa bi bil po novem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in ne več tri zasebne zavarovalnice.

»Smo morali odreagirati in smo«

Bešič Loredan je danes izrazil tudi pripravljenost za dialog z zasebnimi zdravstvenimi zavarovalnicami, v dohodke katerih sicer posegata tako napovedana uredba kot omenjeni poslanski zakon.

»Vendar je zdaj zgodba obrnjena, z njihove strani mora priti pobuda,« je dejal minister. Vse zavarovalnice bodo tako sprejeli na pogovore, v kolikor bo podan uraden predlog za sodelovanje z ministrstvom v iskanju dolgoročnega sistema financiranja.

Direktorica zavarovalnice, ki naj bi s 1. majem dvignila cene, pa naj bi po ministrovih besedah poskušala do ministra priti tako formalno kot neformalno. »Vendar veste, to je lobistični stik, to je nesprejemljivo, zato je nisem sprejel,« je pojasnil.

Če bi zavarovalnice do ministrstva prišle pred napovedanimi dvigi cen in se »zavedale, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje eden od stabilnih temeljev financiranja javnega zdravstvenega sistema, in ne zgolj zavarovalni produkt«, bi se zgodba lahko obrnila drugače, še pravi minister.

Ker so želele zavarovalnice prenesti višje stroške na pleča ljudi, »smo morali odreagirati in smo« je še dodal.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice