Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 14.7.2021 15:08
Vlada je danes dopolnila odlok glede pogojev vstopa v Slovenijo in dodala dve novi izjemi. Med izjemami še vedno ni delavcev migrantov.

Spomnimo, vlada je prejšnji teden na dopisni seji sprejela odlok, s katerim je ukinila sezname držav in izenačila pogoje vstopa v državo. Odlok vstopa v veljavo 15. julija.

Kot edini pogoj za vstop v Slovenijo je tako določen PCT, torej dokazilo o prebolelosti, cepljenosti ali o negativnem testu, pri čemer PCR test ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa je veljaven le 48 ur. 

Delavci migranti vsak drugi dan na testiranje

Med izjemami so bili navedeni sprva le dvolastniki in otroki, mlajši od 15 let, v spremstvu starša oziroma skrbnika, kar je seveda precej razburilo delavce migrante, ki vsakodnevno odhajajo služit kruh v sosednje države in se po delu vračajo nazaj v Slovenijo. 

Vlada je danes izjemam za prehodno obdobje do 15. avgusta dodala še dve: tranzit in mednarodni transport. Delavci migranti so tako izostali. Po odloku, ki vstopa v veljavo s 15. julijem bodo tako ob vsakodnevnem vračanju z dela v domovino morali izpolnjevati PCT pogoj.

Tisti, ki niso cepljeni proti covidu-19 oziroma niso preboleli okužbe v zadnjih šestih mesecih, bodo morali vsakih 48 ur opraviti hitri test ali vsakih 72 ur PCR test. 

Bodo protestno 'zaprli' mejne prehode, da jih bodo uslišali?

Kot pravi predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja je to nesprejemljivo in neizvedljivo za tisoče Slovencev, ki si kruh služijo čez mejo.

»Ali so to naredili namerno ali pa so na nas pozabili? Pozabiti na nas niso mogli, saj smo bili v stiku s pristojnimi, da se problematika uredi,« je šokiran Fekonja, ki ne izključuje protesta na meji, če se situacija ne bo uredila. 

Sosednja Avstrija, ki je destinacija mnogih delavcev migrantov, je bila pred ukinitvijo seznamov zelena, zato ob prihodu iz severne sosede v Slovenijo ni bilo nobenih posebnih pogojev, Avstrijci pa za vstop zahtevajo negativni test, ki ne sme biti starejši od sedmih dni.

Po mnenju Fekonje bi bila kompromisna rešitev lahko ravno avstrijska ureditev. 

Starejše novice