Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sre, 2.11.2022 07:00
Kako se v podjetjih soočajo s povečanimi cenami energentov in surovin?

Podjetja v Sloveniji in v svetu čutijo posledice zaostrovanja razmer v gospodarstvu zaradi negotovih geopolitičnih razmer in energetske krize.

Te se med drugim kažejo v rastočih cenah energentov, goriva in drugih materialov, posredno pa na vseh drugih področjih poslovanja.

Preverili smo, kakšen je vpliv draginje na poslovanje podjetij in katere ukrepe za blažitev obratovalnih stroškov sprejemajo.

Boxmark: Povečani obratovalni stroški zmanjšujejo dobiček  

V kidričevskem podjetju Boxmark ocenjujejo, da so se obratovalni stroški v primerjavi s prejšnjim letom povečali za okoli 28 odstotkov. Med najvišjimi stroški izpostavljajo cene energentov, stroške dela in povečane cene surovin. 

Katere ukrepe sprejemajo, da imajo čim manjše obratovalne stroške? »Racionalna poraba energentov, dvig produktivnega dela, digitalizacija procesov,« naštevajo v podjetju. 

Kot pravijo, povečani obratovalni stroški v prvi vrsti zmanjšujejo dobiček, saj se povečanih obratovalnih stroškov ne da v celoti priliti v končno ceno. 

V Boxmarku menijo, da je vlada ni sprejela dovolj ukrepov za dobrobit podjetij: »Glede cen energentov pričakujemo dokončni odgovor, kako v naslednjem letu naprej. Zahteva gospodarstva je, da se energenti določijo z kapico.«

»Izzivi v naslednjem letu so kako premagati energetsko in gospodarsko krizo,« dodajajo. 

Arcont: Energetska draginja zaenkrat še ne vpliva na proizvodnjo

V pomurskem podjetju Arcont pravijo, da se tako kot drugi soočajo s porastom cen energije in nepredvidljivostjo glede dobave energentov: »Na to smo se skupaj z lastniki odzvali proaktivno in z uvajanjem alternativ zmanjšujemo tveganja na tistih segmentih, na katere imamo vpliv.« 

Naredili so rebalans investicijskega načrta in s tem zagotovili dodatna sredstva za investicije na področju energetike. Del ogrevanja preusmerjajo na utekočinjen zemeljski plin, del na kurilno olje.

Ob tem postavljajo sončno elektrarno z nazivno močjo 1.6 megavatov. »Slednja predstavlja pomemben korak k nizkoogljični proizvodnji in trajnostnem poslovanju,« razlagajo.  

»Energetska draginja zaenkrat ne vpliva na obseg naše proizvodnje,« pravijo in dodajajo, da bi bile kakršnekoli napovedi za naprej zaenkrat preuranjene:

»Stopnja negotovosti je visoka za celotno evropsko gospodarstvo, zato vseh posledic v tem trenutku ne moremo predvideti.«

Nova KBM: Želimo si čimprejšnje umiritve mednarodnih političnih razmer in stabilnost na finančnih trgih

Tudi v Novi KBM čutijo posledice zaostrovanja razmer v gospodarstvu zaradi negotovih geopolitičnih razmer in energetske krize. V skladu s tem tudi pri njih naraščajo obratovalni stroški. 

Pojasnjujejo, da že sicer poslujejo s ciljem čim bolj učinkovitega obvladovanja operativnih stroškov. Med drugim podpirajo prehod na nizkoogljično ali ogljično nevtralno gospodarstvo. 

»Pri našem poslovanju uporabljamo pozitivne trajnostne prakse ter okolju prijazne procese, kot sta digitalizacija in brezpapirno poslovanje,« naštevajo: »Veliko pozornosti namenjamo spodbujanju v trajnost usmerjene korporativne kulture in ozaveščanju zaposlenih.« 

Izvajajo več internih programov, s katerimi uspešno varčujejo z energijo, znižujejo lastne izpuste toplogrednih plinov ter zmanjšujejo ogljični odtis.

»Kot drugi subjekti v gospodarstvu si želimo čimprejšnje umiritve mednarodnih političnih razmer, stabilnosti na finančnih trgih in ukrepov za blažitev energetske krize, s čimer bomo lažje uravnavali stroške in tudi v prihodnje zagotavljali nemoteno poslovanje,« dodajajo. 

Pošta Slovenije: »Pričakujemo celovito reformo evropskega trga elektrike«

Situacija v svetu, povezana z vojno v Ukrajini, energetsko krizo in visoko inflacijo bo negativno vplivala tudi na poslovanje Pošte Slovenije. 

V Pošti Slovenije ocenjujejo, da se bodo obratovalni stroški v primerjavi z letom 2021 povišali za devet odstotkov, pri čemer največji delež obratovalnih stroškov predstavljajo stroški čiščenja in električne energije.

Pojasnjujejo, da z ukrepi za učinkovito rabo energije znižujejo porabo energije. Tega se med drugim lotevajo z zamenjavo klasične razsvetljave z LED razsvetljavo in zamenjavo ogrevanja z alternativnim virom ogrevanja na toplotno črpalko.

Prav tako stroške znižujejo s ciljnim izobraževanjem zaposlenih o učinkoviti in racionalni rabi energije, racionalizacijo hlajenja in ogrevanja in energetsko sanacijo objektov. 

Porabo vode znižujejo z rabo deževnice in ozaveščanjem zaposlenih. Dodajajo, da so pospešili investicije v sončne elektrarne, v teku so investicije v povišanje stopnje avtomatizacije in digitalizacije poslovanja. 

»Pričakujemo celovito reformo evropskega trga elektrike, kot je napovedala Evropska komisija – podjetja namreč ukrepe za znižanje cen elektrike potrebujemo čim prej,« dodajajo: »Evropske države se zaenkrat vsaka po svoje spopadajo s krizo in sprejemajo različne ukrepe. Gospodarstvo potrebuje učinkovito in čimprejšnjo pomoč za omilitev posledic energetske krize.« 

Foto: Miloš Vujinović

Big Bang: Letos dodatno omejili delovanje hlajenja oziroma ogrevanja

Tudi v podjetju Big Bang se soočajo z rastjo stroškov poslovanja. Pri tem pretežni del stroškov predstavlja nabavna vrednost proizvodov, ki jih prodajajo v fizičnih poslovalnicah in spletni trgovini. 

Zaradi višjih cen energentov, višjih transportnih stroškov in splošnega pomanjkanja nekaterih sestavnih delov so nekateri proizvajalci v zadnjih letih že zvišali cene, a v Big Bangu pravijo, da se trudijo, da tega kupci ne občutijo. 

Letos so še dodatno omejili delovanje hlajenja oziroma ogrevanja.

»Redno pa smo v kontaktih tudi z najemodajalci, ki upravljajo s trgovskimi centri in s katerimi iščemo skupne rešitve za bolj smotrno porabo energije,« dodajajo. 

Med pomembnejšimi stroški izpostavljajo tudi stroške najemnin: »A ker imamo z najemodajalci in trgovskimi centri vzpostavljene dolgoročne odnose, večjih pretresov na tem področju nismo zabeležili.«

Dodajajo, da čeprav je letošnje leto polno negotovosti in nepredvidljivih situacij, njihovo poslovanje poteka v skladu z zastavljenimi načrti. Prihodnje leto prinaša nove negotovosti, saj smo v obdobju visoke inflacije in nizke gospodarske rasti. 

»To pomeni, da bo zagotovo več poudarka na spremljanju in optimizaciji stroškov poslovanja ter nadgradnji naših poslovnih modelov, ki bodo prilagojeni zahtevnim razmeram na trgu,« še dodajajo.   

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice