Slika je simbolična (foto: Bobo)
STA
Sob, 26.11.2022 08:30
Do konca glasovanja na referendumih velja volilni molk.

Pred nedeljskimi referendumi o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija, spremembah zakona o vladi in spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi se je opolnoči uradno zaključila enomesečna referendumska kampanja in se je začel volilni molk.

Ta bo trajal do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri. V tem času je prepovedano kakršnokoli nagovarjanje volivcev.

V času volilnega molka so prepovedane vse politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev. 

Kaj vse je prepovedano?

Tako niso dovoljeni propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev, nameščanje novih plakatov in razdeljevanje letakov, objavljanje videospotov oziroma oglasov političnih strank, pozivanje volivcev, kako naj glasujejo, ter javni shodi v zvezi z referendumsko kampanjo.

Na ministrstvu za notranje zadeve bo delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah volilnega molka.

V nočnem času, in sicer danes od polnoči pa do 7. ure, bo podatke mogoče sporočati operativno-komunikacijskemu centru Generalne policijske uprave na telefonsko številko 080 12 00. Na isti telefonski številki pa bodo prijave sprejemali tudi od 19. ure do nedelje do 7. ure.

Globe za kršitelje vse do 3000 evrov

Čez dan, torej danes in v nedeljo od 7. do 19. ure, pa bo prijave kršitev volilnega molka na telefonski številki 080 21 13 sprejemala dežurna služba inšpektorata za notranje zadeve.

Za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 700 do 3000 evrov za organizatorja kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

Starejše novice