Ljubljanainfo
Sre, 23.11.2022 19:00
Po preštetju glasov za lokalne volitve, ki so prišli po pošti, je prišlo do manjših sprememb v sestavi mestnih svetov, a ne v prestolnici.

V Ljubljani sprememb pri sestavi mestnega sveta ali razvrstitvi županskih kandidatov tudi po prištetju glasovnic po pošti ni.

Volilna udeležba je sicer narasla, a ostala malenkost pod 40 odstotki, končna številka podpore novemu staremu ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću pa je 61,8 odstotka. Nataša Sukič iz Levice mu sledi z 9,6-odstotno podporo.

V Mestni občini Maribor je medtem po vnosu podatkov o preferenčnih glasovih prišlo do spremembe v sestavi mestnega sveta.

Mandat mestnega svetnika NSi je namreč dobil Zdravko Luketič, ki je zbral 111 preferenčnih glasov in tako prehitel dva pred njim na kandidatni listi NSi, tudi županskega kandidata Bernarda Memona.

Volilna udeležba je po zadnjih podatkih znašala 41,2 odstotka. V drugi krog sta se prebila aktualni župan Saša Arsenovič (nestrankarski) in nekdanji župan Franc Kangler (NLS). Za prvega je glasovalo 13.120 volivcev, za drugega pa 9104.

Preberite še:

Spremembe tudi v Celju

V Celju se je po preštetju vseh glasovnic spremenilo število mandatov Gibanja Svoboda in SLS.

Celjska županova lista je dobila devet mandatov, Gibanje Svoboda, ki mu je sprva kazalo na sedem mandatov, pa osem. SDS je dobila pet mestnih svetnikov, SD tri, po dva mandata sta dobili Levica in Vesna ter Celjska neodvisna lista. SLS, ki ji je sprva kazalo na dva mandata, je prejela enega.

Po enega svetnika bodo imele še Stranka za delovna mesta, Lista za Celje in NSi. Aktualni župan Bojan Šrot (Celjska županova lista) je po zadnjih podatkih prejel dve desetinki večjo podporo, in sicer 46,9-odstotno, Matija Kovač, ki kandidira s podpisi volivcev, pa dve desetinki manjšo (33,1 odstotka).

V Kranju tudi po preštetih vseh glasovih ni večjih sprememb. Kot so pojasnili na občinski volilni komisiji, je po pošti prišlo 33 glasovnic.

Županskemu kandidatu Matjažu Rakovcu (SD) se je podpora dvignila za stotinko odstotne točke na 48,23 odstotka glasov. Pri njegovem protikandidatu v drugem krogu Ivu Bajcu (SDS, NSi, SLS in Zeleni) je podpora ostala nespremenjena pri 19,5 odstotka.

Glasovi po pošti, ki so dvignili volilno udeležbo z 42,15 na 42,24 odstotka, niso spremenili sestave kranjskega mestnega sveta.

Preberite še:

Kako so glasovi po pošti vplivali na volitve na Ptuju?

V Novi Gorici se je nekoliko spremenil delež glasov županskih kandidatov. Prvouvrščeni Samo Turel (Gibanje Svoboda) jih je prejel desetinko manj, in sicer 40,8 odstotka.

Aktualni župan Klemen Miklavič, ki kandidira s podpisi volivcev in se bo s Turelom pomeril v drugem krogu, pa ima po novem desetinko več, in sicer 25,9 odstotka.

Razdelitev mandatov v novogoriškem mestnem svetu se ni spremenila. Daleč največ preferenčnih glasov na volitvah v mestni svet, kar 214, je dobil Marko Tribušon (Lista za razvoj), pred Benijem Kogojem z Liste MDRUZI (125) in Turelom (124).

Na Ptuju je po vseh preštetih glasovih novi stari županji Nuški Gajšek delež podpore še rahlo zrasel na 64,3 odstotka, enako drugemu Andreju Čušu na 16,1.

V mestnem svetu je razmerje nespremenjeno. S preferenčnimi glasovi se je v mestni svet uspelo prebiti le Sergeju Ivanuši iz Gibanja Resni.ca, ki je s tretjega mesta na listi premagal tudi županskega kandidata Roberta Križaniča.

Absolutno največ preferenčnih glasov je zbral dosedanji svetnik četrtne skupnosti Rogoznica Rene Fekonja iz SD, ki mu je glas zaupalo 105 volivcev, a se mu vseeno ni uspelo uvrstiti med svetnike.

V preostalih mestnih občinah večjih sprememb po preštetju vseh glasovnic ni bilo.

Starejše novice