STA
Pet, 14.1.2022 11:42
Gospodarska zbornica Slovenije za skrajšanje izolacij in karanten.

Gospodarstvo opozarja na vedno več motenih delovnih procesov zaradi visokega števila okužb z novim koronavirusom, zaradi česar je vse več zaposlenih v izolaciji in karanteni. Generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Aleš Cantarutti je zato pristojne pozval, da proučijo možnost skrajšanja izolacije in karantene na pet dni z negativnim testom.

Poslovni procesi resno ogroženi

Kot je dejal Cantarutti, se podjetja poslužujejo različnih načinov, kako preprečevati širjenje okužb in se prilagoditi vse večjemu številu odsotnih zaradi okužb in karanten, kot so izmensko delo, razporejanje v delovne skupine, ki se med seboj ne srečujejo, ter delo od doma, kjer je to možno.

»A ob še naprej rastočih številkah to ne zadostuje več in poslovni procesi so resno ogroženi,« je, kot so danes sporočili z Gospodarske zbornice Slovenije, dejal Cantarutti.

Predsednik zbornice je zato v imenu članov zbornice strokovnjake in vlado pozval, da proučijo možnost skrajšanja tako izolacije kot karantene na pet dni z negativnim testom.

Pomembno skrajšanje karanten in izolacij

Številne evropske države so se zaradi izpada delovne sile, ki jo povzroča nova koronavirusna različica omikron, že odločile za nižje število dni izolacije in karantene.

Hrvaška je znižala izolacijo in karanteno z deset na sedem dni, Avstrija z deset na pet dni, v kolikor ima okuženi blažje simptome ali je asimptomatski ob negativnem PCR-testu, Nemčija z deset na sedem dni, v kolikor okuženi opravi PCR-test in je ta negativen, medtem ko v Švici, na Češkem in v Veliki Britaniji osamitev po novem znaša pet dni, če okuženi ne kaže simptomov, so spomnili na GZS.

»Minister za zdravje je že nakazal skrajšanje karanten, kar pozdravljamo. Poleg tega pa je za nas pomembno tudi skrajšanje izolacije na pet dni, če lahko okužena oseba zatem predloži negativni test. Takšno skrajšanje bi omogočilo lažje načrtovanje in izvajanje delovnih procesov v podjetjih,« je še dejal Cantarutti. Poudaril je, da se zaveda, da je ta odločitev v vsakem primeru v pristojnosti strokovnjakov, ki odločitve sprejemajo glede na dane razmere.

Vlada bo sicer predvidoma danes obravnavala spremembe odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom, na predlog epidemiologov pa je že skrajšala karanteno z deset na sedem dni.

Starejše novice