Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Ned, 16.4.2023 12:17
Zveza potrošnikov Slovenije je v novi analizi cen ob upoštevanju testov njihove kakovosti ugotovila, da lahko štiričlanska družina z informirano izbiro prihrani več kot 1500 evrov na leto.

Pri tem so primerjali cene dolgozrnatega riža, tunine v oljčnem olju, masla, jajc proste reje in navadnega jogurta in ugotovili, da se je v primerjavi z lanskim avgustom prihranek povečal za 100 evrov.

V Zvezi potrošnikov Slovenije so popis izvedli februarja. V njem so znova primerjali cene navedenih izdelkov na podlagi prehranskih testov živil, ki so jih izvedli med februarjem 2020 in februarjem 2022.

Pri tem so v izračun prihrankov zajeli izdelke, ki so na testu dosegli najmanj kakovostni razred dobro, to je najmanj 60 točk od 100.

Rezultati za posamezno živilo so dostopni na njihovi prenovljeni spletni strani. Z njimi v Zvezi potrošnikov Slovenije ponazarjajo, kako se lahko z nakupom najcenejših izdelkov prihrani, ne da se pri tem odpove kakovosti, so navedli.

Nasvet: Ne lovite akcijskih cen v trgovinah

Ob tem potrošnikom svetujejo, da ne lovijo le akcijskih cen, saj s tem zapravijo več denarja za prevoz, pa tudi časa.

»Če je trgovina s ponudbo najcenejšega kakovostnega izdelka s testa preveč oddaljena ali v njej sicer ne kupujete, lahko v testu poiščete drug cenovno ugoden kakovosten izdelek, ki vam je lažje dostopen,« so poudarili.

Potrošnika včasih akcijske cene zapeljejo, da kupi tudi tisto, česar ne potrebuje, ali pa kupi več, kot je treba. »S tem ne le zapravimo denar, ki bi ga lahko z bolj preudarnim nakupovanjem privarčevali, temveč proizvedemo tudi več odpadne hrane,« so še posvarili.

Opozorili so še na prakse nekaterih proizvajalcev, ki so prikrito dvignili cene izdelkom tako, da so zmanjšali njihovo količino, ali pa so spremenili sestavo izdelkov in s tem zmanjšali njihovo kakovost.

»Če to opazite, poiščite alternativo. S tem, ko ne kupite takšnega izdelka, proizvajalcem sporočate, da se z neprijaznimi praksami do potrošnika ne strinjate in jih ne podpirate,« so sklenili.

Starejše novice