Foto: Bobo
Ustvarjeno dne
Pon, 21.11.2022 10:01
V čevlje podžupana Janeza Koželja vstopa arhitekt mlajše generacije Rok Žnidaršič.

Dolgoletni podžupan Mestne občine Ljubljana, profesor Janez Koželj je človek, ki je že v prvem mandatu župana Zorana Jankovića kot prvi mestni urbanist začrtal vizijo dolgoročnega razvoja Ljubljane do leta 2025, na podlagi katere je nastal julija 2010 sprejeti Občinski prostorski načrt Mestne občine Ljubljana.

Ravno uresničevanje te prostorske vizije je razlog, da se je Ljubljana v zadnjih dveh mandatih prerodila v živahno in urejeno glavno mesto s preoblikovanjem javnih prostorov po načelih in metodah urbanističnega oblikovanja.

Koželj, ki je bil vse od leta 2006 na Mestni občini Ljubljana pooblaščen za področje urbanizma, pa se sedaj poslavlja od dolgoletne fukcije podžupana in arhitekta, znanega predvsem po drastičnem preoblikovanju stare Ljubljane v sodobno mesto.

Na vprašanje, zakaj se poslovlja od svoje dolgoletne vloge, Koželj odgovarja, da v življenju vedno nastopi čas, ko je preprosto primeren trenutek, da stvari zapustiš. Obljublja, da ga bo nadomestil človek, ki je po njegovih besedah »izredno dober arhitekt, ki je že veliko naredil v Ljubljani«. 

Rok Žnidaršič, arhitekt mlajše genaracije, ki je že prejel številne nagrade

V čevlje Koželja vstopa arhitekt mlajše generacije Rok Žnidaršič, ki je za svoje delo prejel že več nagrad in priznanj, kot so Plečnikova nagrada in medalja, Evropska nagrada za urbani javni prostor, priznanje Maks Fabiani, Zlati svinčnik, če naštejemo samo nekaj glavnih nagrad. 

Žnidaršič je za Ljubljanainfo dejal, da se zaveda, da gre za veliko odgovornost. Dodal je, da se je mesto v zadnjih 16-ih letih preobrazilo na način, ki ga težko zaobjamemo z eno samo ugotovitvijo, zaradi česar vidi poglavito vprašanje v tem, kako pravzaprav ta zagon še naprej nadaljevati.

»Vsekakor je to pomembna vloga. Pomembna vloga predvsem v smislu tega kako pravzaprav nadaljevati to ambiciozno prenovo mesta, kako razumeti to kar je že zastavljeno in kako poiskati nove izive,« je za Ljubljanainfo dejal Žnidaršič.

Glede na to, da je koncept, ki ga je že zastavil profesor Kolželj prenova mesta iz centra proti njegovi zunanjosti, Koželja zagotovo čaka še ogromno dela in priložnosti.

Sam neke nove priložnost vidi predvsem v tem, »kako mesto povezati z njegovim krajinskim zaledjem, poiskati vsebine na zapostavljenih območjih, kako uspešno povezati javne prostore, kako povezati vse tisto, kar je na nek način danes znotraj mesta prepoznano kot kvaliteta in kako nadaljevati na pozitivnih praksah, ob tem da bi se bilo potrebno pogovarjati tudi v o teh trendih, ki mogoče ne grejo v pravo smer«.

»Če berete prvo Koželjevo strategijo iz leta 2006, je videti, kot da je napisana v prihodnjosti«

Žnidaršič verjame, da je bila odložitev, da je ravno on tisti človek, ki bo lahko kos novim izzivom mestnega arhitekta sprejeta na podlagi tega, ker gre verjetno za eno zelo posebno zaupanje, ki sem ga bil deležen s strani profesor Koželja.

»Gre za eno dolgoletno sodelovanje s profesorjem Koželjem, pri katerem sem tudi diplomiral. Še prej sem bil prisoten v sklopu študija v pedagoškem predprocesu pri njegovih predmetih in pri tem se je seveda ustvaril nek odnos, ki temelji predvsem na zaupanju,« je dejal.

Dodaja, da je že skozi pedagoške procese na fakulteti za arhitekturo uspel pokazati, kaj so njegove osebne strokovne vrednote.

Za svoj prvi projekt kot mestni arhitekt vidi najprej pogovor z županom Zoranom Jankovićem, s katerim se želi pogovoriti o tem, kaj so trenutne prioritete in kako nadaljevati že zastavljene cilje ter strategije.

»Prvi korak bo kako narediti inventuro vseh strategij, ki so že bile narejene in so bile zelo napredne ter so še vedno aktualne. Če berete prvo Koželjevo strategijo iz leta 2006, je videti tako, kot da bi bla napisana čez pet od danes. Tako da mislim, da je tukaj zelo velika priložnost za mnoge stvari,« nam še zaupa Žnidaršič. 

Pogovor z nami zaključi s mislijo, da verjame, da je vse skupaj stvar trdega dela, ki ga sam razume predvsem kot timsko delo ter se bo na tak način tudi obstoječi ekipi pomagal ter pripomogel s svojimi novimi pogledi ter izkušnjami, ki sem jih do zdaj uspešno pridobival.

Starejše novice