Ljubljanainfo
Pon, 23.10.2023 15:13
Podpis Zaveze k odgovornemu ravnanju v cestnem prometu predstavlja osebno odločitev posameznika.

S podpisom zaveze se posameznik zavezuje, da bo z odgovornim ravnanjem in strpno udeležbo v prometu tudi sam prispeval k boljši prometni varnosti.

Končni cilj je Vizija Nič

Podpis zaveze sovpada z novim predlogom Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje 2023 do 2030, ki ga je obravnavala Vlada Republike Slovenije, 4. oktobra.

Z izvajanjem ukrepov, določenih v nacionalnem programu varnosti prometa, bodo stremeli k temu, da na slovenskih cestah v letu 2030 ne bo umrlo več kot 50 oseb in da se v prometnih nesrečah ne bo hudo telesno poškodovalo več kot 400 ljudi.

Končni cilj prizadevanj za izboljšanje prometne varnosti je Vizija Nič.

»Nič smrtnih žrtev in nič hudo telesno poškodovanih oseb zaradi prometnih nesreč v Sloveniji«, Vizija Nič.

Število smrtnih žrtev zaradi prometnih nesreč v Sloveniji se zmanjšuje

Generalni direktorat za mobilnost in promet Evropske unije je pred dnevi objavil podatke o številu smrtnih žrtev prometnih nesreč v letu 2022.

Povprečno število smrtnih žrtev prometnih nesreč v Evropski uniji je leta 2022 znašalo 46 na milijon prebivalcev. Slovenija je imela leta 2022 85 smrtnih žrtev prometnih nesreč, kar je 40 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev.

Glede na leto 2019 se je število smrtnih žrtev zaradi prometnih nesreč zmanjšalo za 17 odstotkov.

Državi, ki sta imeli leta 2022 v Evropski uniji najmanj smrtnih žrtev prometnih nesreč sta Švedska in Danska. Na drugi skrajnosti z največ žrtvami pa sta Romunija in Bolgarija.

Slovenija spada na deveto mesto med državami Evropske unije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice