Slika je simbolična.
Maksimilijan N…
Tor, 11.7.2023 11:28
Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković se je na novinarski konferenci dotaknil več gradbenih projektov, kostanja pred Dramo, poletnih obratovalnih časov lokalov ...

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je na današnji redni novinarski konferenci sporočil dobre novice, in sicer da projekt prenove bazena Ilirija poteka v skladu z zastavljeno časovnico ali pa jo celo malo prehiteva.

Še do konca meseca bodo postavili betonske plošče za veliki olimpijski bazen, projekt pa bo končan do decembra.

Betonska džungla

Na temo pospešene gradnje in krčenja zelenih površin, ki pestijo mnoge evropske prestolnice, je župan komentiral, da je Ljubljana že sedaj eno od najbolj zelenih mest v Evropi.

Kar 75 odstotkov mesta je zelenega - to znese dobrih 500 kvadratnih metrov zelenih površin na občana. Spomnil je na prenove Slovenske, Dalmatinove, Gosposvetske in pred kratkim tudi Čufarjeve ulice, ki so bile obogatene z drevesi. S takšnimi in podobnimi pozitivnimi posegi v okolje nameravajo nadaljevati tudi v prihodnje, je še dodal.

Na temo kostanja pred Dramo, ki je v zadnjem obdobju vzdignil veliko prahu, je župan še enkrat potrdil, da popolnoma podpira njegovo odstranitev, in dodal, da bi se zagotovo »taisti ljudje, ki se zdaj pritožujejo zaradi kostanja, čez dve leti pritoževali zaradi neobnovljene Drame.« 

Prenova Roga

Trenutno v sklopu projekta prenove bivše tovarne Rog poteka proces izbiranja najemnikov. Na strehi objekta bodo gradili tudi sončno elektrarno, odprtje pa načrtujejo za september.

Še pred tem želi župan slovesno predstaviti spomenik izbrisanim.

Urejanje pokopališča Vič zaključeno

Na pokopališču Vič bodo, podobno kot velja tudi za pokopališče na Žalah, kot zadnjo fazo ureditve peščeno parkirišče zbetonirali in priključili glavnemu urejenemu parkirišču.

»Zanimivo, ljudje raje kot na plačljivem parkirišču parkirajo na pesku in nato dražje kot parkiranje plačajo pranje avtomobila,« se je pošalil župan.

Emonika

Eden izmed najobširnejših gradbenih projektov v državi je zagotovo kompleks Emonika, ki bo zajemal novo avtobusno ter železniško postajo z okolico. Na to temo je župan komentiral, da se zaključujejo dela na Vilharjevi cesti, nato pa bo sledila še Dunajska, ki jo bodo morali za potrebe prenove za nekaj dni zapreti - kdaj natanko, še ni znano.

Medtem so že uspešno izselili stanovalce stavbe pri podvozu poleg Ortobara, saj bodo stavbo za potrebe prenove podvoza primorani porušiti.

V začetku meseca avgusta se bodo začela dela na Linhartovi, na Savski cesti pa bo občina poskušala s Petrolom doseči dogovor o prodaji zemljišča, na katerem stoji bencinski servis, ki ga bo treba umakniti, da bodo lahko tam zgradili krožišče. 

Trenutno je v Ljubljani okoli 70 aktivnih gradbišč, pripravlja pa se še obsežna obnova Litijske in Zaloške ceste, kar pomeni, da se bodo zastoji in z njimi povezana nejevolja še kako nadaljevali. 

Skatepark Stožice

Župan je še sporočil, da je podjetje Lidl doniralo več kot polovico potrebnih sredstev (okoli 250 tisoč evrov) za izgradnjo novega skateparka v kompleksu Stožice, za katerega so že naročili materiale.

Pričakujejo, da se bo ta lahko odprl septembra ali oktobra.

Podaljšan delovni čas gostinskih lokalov

Gostinski lokali na območju pešcone v središču mesta imajo med 1. julijem in 31. avgustom dovoljenje za podaljšan delovni čas - odprti so lahko do 1.00 ponoči.

Za konec je župan še dodal, da v povezavi s tem v prvem tednu še niso prejeli nikakršnih pripomb in da upa, da bo tako tudi ostalo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice