Foto: Facebook OBARA
Ustvarjeno dne
Tor, 3.11.2020 19:04
Slovenija ima novega kreatorja obar, obara mojstra, če želite. To je Črt Butul, kuhar, ki se je odločil obari dati poseben smisel in obliko. Obaro vsi dobro poznamo, redkokdaj pa se zgodi, da jo lahko naročimo tudi v gostilni.

To sta želela Slovencem omogočiti kreatorja Obare za pojest. Pripraviti se jo da na sto in en način, pravita, vse sestavine, ki jih uporabljata, pa so slovenskega izvora. V časih s posebnimi ukrepi jo lahko s predhonim naročilom prevzamete v lični stekleni posodi s pokrovom. Poleg Črta ekipo sestavlja še Tina Mentol, ki skrbi za socialna omrežja, kot sta Instagram in Facebook, ter tako za podobo, branding in "fore", ki jih objavlata.

O celotnem projektu smo govorili s Črtom:

Ste kuhar oz. chef, po izboru časopisa Finedining lovers pa ste bili izbrani med 5 najboljših mladih chefov v Sloveniji, ob bok se torej postavljate Ani Roš in Binetu Volčiču. Koliko časa že kuhate in kako ste začeli?

Vse izvira iz mojega firbčnega karakteja in povezanosti z naravo. Kuhanje je bilo precej logična posledica moje ljubezni do okolja, v katerem sem rasel in hrane, ki sem jo skozi leta spoznaval. Okoli leta 2000 smo s starši začeli zgodbo naše Domačije Butul na Manžanu pri Kopru, ki se je vsa ta leta razvijala v posebno didaktično kulinarično destinacijo. Jasno je, da so me dodobra izoblikovala tudi dela v vrhunskih restavracijah v tujini in pri nas, a zdaj, 15 let od začetka mojega spogledovanja s profesionalno kuhinjo, sem še vedno mnenja, da sem največ znanja dobil ravno v domači kuhinji pri raziskovanju in manipuliranju tradicije in inovacije.

 

Črt Butul. Foto: Osebni arhiv

Skupaj s Tino sta kreatorja ideje Obara za pojest. Kaj je »Obara za pojest«, kako ste se odločili za to, da vse svoje znanje in energijo usmerite v specializacijo obar?

Obara je ena od jedi, ki se ji nisem nikoli mogel upreti. Če gledamo na čustva v kuhinji in za mizo, je obara ena od tistih jedi, ki nanje najbolj zaigra. Zato je že nekaj časa v meni klila ideja o tem, da obaro postavimo pod žaromete, jo predstavimo kot samostojni produkt, s katerim lahko gremo tudi v svet. Domačija Butul je baza tudi tega projekta, in tam se dogaja glavna kuharija, selekcija sestavin in seveda sama vzgoja zelenjave za obaro, s Tino pa sva povezala moči v prvi vrsti zato, ker naju druži ljubezen do obare, vse skupaj pa nadgrajuje s svojim znanjem v digitalu, socialnimi mediji in seveda akademskim znanjem.

Kdo je Tina in na kakšen način ona sodeluje v projektu?

Kot magistra etnologije in kulturne antropologije se že vrsto let ukvarja prav s tradicionalnimi jedmi pri nas in povezovanje najinega znanja pri tem projektu je bilo precej spontano. Pravi užitek je namreč graditi projekt s praktičnim znanjem na eni strani in teoretskim oz. etnološkim znanjem na drugi. Pomembno je, da se s kuhinjo naslanjamo na tradicijo, kjer tako sočasno spoznavamo in širimo znanje; kako so bile lokalne in sezonske sestavine uporabljene skozi stoletja, hkrati nam omogočajo razvoj "novih produktov" - reinovacij, prilagojenim današnjim časom, a vselej z zgodovinsko težo izhajajoč iz dediščine.

Tina je v enem izmed intervjujev dejala, da je obar toliko, kot je dni v letu, ali pa še več. Kaj na obari vaju je tako pritegnilo, ravno raznovrstnost?

Obar je VSAJ toliko, kolikor je dni v letu. Nekako vsi vemo ... kaj je obara v resenci, a načinov priprave je neskončno. Kot rečeno, je obara izrazito sezonska jed, a ne zato, ker jo kuhamo samo v enem ali dveh letnih časih, temveč zato, ker za pripravo obare vedno uporabimo sestavine, ki so na razpolago v danem obdobju. Telo obare sloni na gomoljni zelenjavi, ki je ob pravilnem skladiščenju na voljo praktično skozi celo leto, a jo lahko barvamo, ji dodamo nijanse in okuse - sezonsko. Recepture se razlikujejo že na domačem terenu, kaj šele od vasi do vasi ali regijsko. Za obaro skorajda ni rigoroznih pravil razen enega: mora biti dobra. In to je čar.

 Torej bi lahko rekli, da se za vsakega človeka najde obara, ki mu bo všeč?

Kot pravimo, so slabe fore, a dobra obara. Če ti obara ni všeč, verjetno še nisi preizkusil prave.

 

Kje se nahajate in kako poteka naročilo in prevzem obare v trenutnih razmerah?

Seveda nam časi narekujejo kar nekaj pravil. Obaro lahko naročite kar prek Facebook strani OBARA ali Instagram profila @obarazapojest ter preko SMSa.

Prevzem smo organizirali - kar skozi okno kluba ‘Pri meni’ na Prešernovi cesti 15, ki gleda prav na ulico, a je hkrati dovolj visoko, da zagotavljamo tudi priporočeno varnostno razdaljo.

www.instagram.com/obarazapojest

www.facebook.com/obarazapojest

Bili smo 𝕆𝔹ℝ𝔸ℕ𝕀. Za danes smo zaključili! ℕ𝕆𝕍𝔼 𝔽𝔸ℂ𝔼 𝔻𝕆ℝ𝔸 𝕆𝔹𝔸ℝ𝔸 Imamo tudi 𝕆𝔹𝔸ℝ𝔸𝔽𝕆ℕ - pozvonite za prevzem! Za jutri že potekajo rezervacije! #obarazapojest

Objavil/a OBARA dne Sreda, 28. oktober 2020

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice