Ljubljanainfo
Pon, 4.9.2023 14:24
Začenja se nova sezone Kmetije, ki jo bo letos že šestič vodila Natalija Bratkovič. Z njo smo se pogovarjali o tem, kaj lahko gledalci pričakujejo od jubilejne desete sezone, ali je Kmetija res zrežirana in kako sploh poteka samo snemanje.

Danes je dan, ki ga slovenski ljubitelji resničnostnih šovov komaj čakajo - začetek desete sezone priljubljenega resničnostnega šova Kmetija.

Jubilejna deseta sezona obljublja še več adrenalina, smeha in solz kot kdajkoli prej. In na sredi tega televizijskega spektakla bo znova stal že poznan obraz Kmetije, voditeljica Natalija Bratkovič, ki bo letos že šestič spretno krmarila med tedenskimi nalogami, hudimi boji med tekmovalci in njihovimi razgretimi strastmi.

Natalija Bratkovič je sedaj postala že prava ikona Kmetije, ki je s svojo strastjo, energijo in profesionalnostjo prevzela srca gledalcev po vsej Sloveniji. Natalija pa se sedaj v svoji šesti sezoni vrača s še večjo strastjo in energijo. 

Ko smo se z njo pogovarjali pred začetkom novega poglavja tega izjemno priljubljenega šova, nam je zaupala, da vsaka sezona Kmetije prinaša svoje posebne izzive, a da je prav ta nepredvidljivost tisto, kar jo vsako leto znova navdušuje.

Z Natalijo Bratkovič smo se pogovarjali o tem, kaj lahko gledalci pričakujejo od jubilejne desete sezone Kmetije, kako je sprejela izzive vodenja Kmetije, o samem snemanju oddaje, povprašali pa smo jo tudi, kako zrežirani so res resničnostni šovi ter ali bi se sama podala v podvig, kot je Kmetija.

Kako se počutite ob dejstvu, da se začenja že deseta sezona Kmetije? Kaj vam pomeni ta jubilej?

»Počutim se fantastično in hkrati neučakano. Fantastično zato, ker smo sredi snemanj še ene sezone, ki bo zagotovo presenetila, neučakano pa zato, ker komaj čakam na premiero.

Jubilej je zelo pomemben – prvič zato, ker gre za že deseto sezono, kar pomeni, da je Kmetija najdlje trajajoči resničnostni šov na POP TV. Drugič zato, ker X označuje in napoveduje ogromno novih stvari, preobratov in presenečenj tako za tekmovalce kot za gledalce.

Tretjič zato, ker je to tudi potrditev – tako meni, kot ekipi - da delamo super. Poleg tega jubileja pa sem letos dočakala še enega, in sicer sem ravno pred kratkim, na Kmetiji, praznovala svoj 40. rojstni dan.«

Kako bi opisali glavne novosti in presenečenja, ki jih pripravljate za gledalce v jubilejni sezoni? Kaj lahko gledalci pričakujejo od nove sezone? 

»Težko jih opišem, ker če jih, potem ne bodo presenečenje. Lahko pa povem, da vsako leto poskrbimo za novosti in tudi letos bomo – toliko bolj, ker je deseta sezona.

Pričakujete lahko najmlajšo tekmovalno ekipo kadarkoli, še več bojev, tako v areni kot izven nje, še več nepričakovanih presenečenj za tekmovalce in tekmovalke. V tej novi sezoni ne boste videli nobenega tekmovalca iz katerekoli od prejšnjih sezon, boste pa dobili vpogled v svet današnje mladine, njihovo razmišljanje, iznajdljivost in morda celo dobili odgovor na vprašanje, zakaj se tako ženejo za slavo in bogastvom.

Meni osebno se zdi super, da so tekmovalci zelo mladi, saj imajo priložnost dokazati, da na mladih svet stoji, starejši gledalci in gledalke pa bodo lahko prav skozi spremljanje Kmetije dobili malo več razumevanja njihovega načina življenja. Lahko namignem še nekaj: Kmetija ima letos dodatne oči in ušesa, ki niso samo od gospodarice Nade ali moja.«

»Meni osebno se zdi super, da so tekmovalci zelo mladi, saj imajo priložnost dokazati, da na mladih svet stoji.«

Natalija Bratkovič

Kmetija je eden najbolj priljubljenih in gledanih resničnostnih šovov. Kaj menite, da ga dela tako privlačnega za občinstvo? 

»To, da je resničnostni šov, ki vsebuje vse glavne sestavine za popolno doživetje in vživetje v življenje tekmovalcev v oddaji.

Kmetija nam ponudi pisano paleto čustev – s tekmovalci gledalci sočustvujejo, se jim nasmejejo, se nanje jezijo, še posebej, ko si izberejo svojega favorita in zanj navijajo, se jim čudijo. Hkrati pa je to odlična sprostitev v jesenskih večerih, ko je najbolj udobno to, da se po dolgem dnevu udobno namestiš pred televizijo in se sprostiš. Za vsakogar nekaj.« 

Se še spomnite trenutka, ko so vas izbrali za voditeljico Kmetije? Nam lahko opišete, kako je prišlo do sodelovanja? 

»Seveda se spomnim in bilo je, kot bi se zgodilo včeraj. Bil je petek, ko sem med delom na radiu prejela telefonski klic iz POP TV s povabilom na avdicijo. Seveda sem takoj šla, brez razmišljanja.

Ko sem prišla na avdicijo, ne vem sicer, koliko nas je bilo potencialnih kandidatov in kandidatk, sem morala voditi del oddaje. Čista improvizacija. Po tem sem šla še na razgovor. Nekaj dni kasneje so me poklicali znova, mi ponudili sodelovanje, vse ostalo pa je zame zgodovina.«

Kateri del vodenja šova vam je najbolj vznemirljiv in zakaj? 

»Vsak po svoje, ker nikoli ne vem, kaj se bo na snemanjih zgodilo. Tudi zato mi nikoli ni dolgčas in nikoli nimam dovolj. Jaz bi vedno še in še.

Če pa res moram izbrati dotičen del, bi pa rekla, da je to arena. To je »moj prestol«, v areni se vedno soočamo s stvarmi, tekmovalci se borijo za obstanek na posestvu. Še vsak, ki je vstopil v areno in tam stal kot dvobojevalec, je rekel, da je to strah zbujajoč prostor. Točno vem, kaj s tem mislijo in se z njimi strinjam.«

Kakšne izzive prinaša vodenje resničnostnega šova, še posebej na tako dinamičnem prizorišču, kot je Kmetija? Kaj vam je najtežje pri vodenju in kaj najljubše? 

»Nič mi ni težko, prav nič. Delo, ki ga opravljam, je moj sanjski poklic, tako, da sploh ne morem reči, da je to delo oziroma služba.

Uživam od trenutka, ko zgodaj zjutraj pridem v našo bazo in do trenutka, ko jo zapustim. Meni osebno je izziv recimo ta, da ne govorim preveč (smeh). Težko se me ustavi, čeprav se morda v oddajah to ne vidi tako zelo, ker smo časovno omejeni in ogromno stvari sploh ne moremo pokazati.«

»Nič mi ni težko, prav nič. Delo, ki ga opravljam, je moj sanjski poklic, tako, da sploh ne morem reči, da je to delo oziroma služba.«

Natalija Bratkovič

Nam lahko odstrete pogled v priprave na Kmetijo? Kako te potekajo in koliko časa pred samim začetkom snemanja šova se začnejo? 

»Če govoriva o pripravah produkcijske ekipe, ta začne prej kot jaz. Treba je pripraviti igre oziroma dvoboje, posestvo, na primer pripravo zemlje za delo, zasaditev vrta, da bo zelenjava pravi čas dozorela, urediti varovanje, postaviti kamere in podobno.

Svoje priprave na snemanja začnem kakšen mesec dni prej. Prilagodim treninge, zmanjšam svoje obveznosti, ki jih, ko se snemanje začne, popolnoma dam na stranski tir. Ko se snemanja začnejo, za svet ne obstajam. Vsa moja pozornost je usmerjena v delo, vse se vrti okrog tega.

Kakšna dva tedna pred začetkom snemanj se dobim tudi s stilistko Petro Jurjec, da pregledava garderobo preteklih let. Ničesar ne zavržemo, vsa oblačila obdržimo in jih v posameznih sezonah tudi večkrat uporabljamo, dokupiva stvari, poskusiva 'stajlinge' in tako dalje.«

Nam lahko opišete svoj tipični snemalni dan? 

»Vstanem zjutraj ob šestih, grem v našo bazo, preverim, kaj vse se je na posestvu dogajalo. Sebi in ekipi pogosto skuham kavico.

Dve uri pred začetkom snemanja se z mojstrico ličenja Mirelo Brkić in stilistko Petro Jurjec začnemo pripravljati oziroma urejati za snemanje. Ko je na vrsti snemanje, me ozvočijo z mikrofonom in potem 'akcija'.

Snemanja so različno dolga, najdlje oziroma največ ur traja snemanje arene. Ko s snemanji zaključim, odstranim ličila, pojemo kosilo in nato hitim novim obveznostim naproti. To so razni intervjuji, srečanja, če imam čas, grem na kolo ali v telovadnico na trening, ki traja vse do poznega večera.

Okrog 21. ure imamo večerni sestanek, kjer se dogovorimo za urnik snemanj za naslednji dan. Po sestanku spanje in nato veselo v novi dan.«

»Ko se snemanja začnejo, za svet ne obstajam. Vsa moja pozornost je usmerjena v delo, vse se vrti okrog tega.«

Natalija Bratkovič

Kakšno vlogo imate sami pri izbiri izzivov in nalog, ki jih bodo tekmovalci izvajali med sezono? 

»Nobene. To ni moja domena. Je pa res, da mi je omogočeno izzive, torej recimo igre za bojbe, poskusiti, da jih doživim in testiram tudi sama in tako kasneje, ko gre zares, še bolj doživeto komentiram dogajanje.«

Koliko informacij imate kot voditeljica o dogajanju na posestvu in njihovih medsebojnih odnosih? 

»Odvisno, koliko jih želim imeti. Najljubše mi je, ko s tekmovalci sedem za omizje in se pogovor preprosto začne. Ni toliko pomembno, kaj in koliko veš. Bolj je pomembno, kako informacije dobiti od njih. Med pogovorom jih moraš spremljati s pogledom, jim zares prisluhniti in jih slišati, ne samo poslušati.«

Kako dolgo poteka snemanje Kmetije? Ali se v času snemanja vračate domov oziroma ali pa ste neprestanoma tudi sami nekoliko izolirani in vedno pripravljeni na 'akcijo' v bližini? 

»Snemanje poteka dobra dva meseca. Moje prve štiri sezone so se snemale v Prekmurju, torej slabe pol ure proč od mojega doma. To je pomenilo, da  sem se vsak dan po snemanju odpravila domov.

Zadnji dve leti, ko snemamo na Dolenjskem, pa živim v hotelu. Vsake toliko imam prost dan in tega seveda izkoristim za odhod domov. Ne glede na to, kje sem, sem dosegljiva.

Pri Kmetiji nikoli ne veš, kaj se bo na posestvu zgodilo in dostikrat se je nekaj zgodilo hipno, torej je bilo treba hitro odreagirati in je bila moja prisotnost potrebna, četudi sem recimo tisti dan že opravila s snemanjem.« 

Ali menite, da bi bili sami primeren kandidat za Kmetijo? Menite, da bi lahko celo zmagali? 

»Ne vem, ker me nikoli ni prijela želja, da bi bila tekmovalka. Meni je vloga voditeljice najljubša in edina sprejemljiva, z veseljem jo opravljam in se v luči tega tudi trudim, verjamem pa, da bi tudi kot tekmovalka dala vse od sebe. Po moje bi se najbolj veselila tedenskih nalog in dvobojev.«

Kateri trenutki v prejšnjih sezonah so vas najbolj presenetili ali ganili? Ali lahko delite kakšno anekdoto z gledalci?

»Anekdot je ogromno – od tega, da mi je sredi snemanja po nogi na enkrat začela plezati majhna muca, ki jo je s sabo prinesla tekmovalka. Najprej nisem vedela, kaj sploh to je, potem pa na enkrat izpod mize pogledajo okrogle modre očke, jaz pa v smeh.

Drugi trenutek, ki se ga zdaj spomnim, je, ko je v jedilnico, v času snemanja izbora prvega dvobojevalca, prišla krava, začela jesti zelenjavo iz pulta, se prišla malo pobožat in odšla.

Enkrat se mi je med snemanjem, ne vem, kako, a se je, na stolu izmaknilo naslonjalo. Nisem padla, je pa bil dovolj velik šok, da smo vsi padli v smeh in smo morali začeti znova.«

Ne nazadnje, kako odgovarjate gledalcem, ki menijo, da so resničnostni šovi zrežirani? 

»S temi se sploh ne ukvarjam več, ker ljudem, ki so prepričani v svoj prav, preprosto ne moreš ničesar dopovedati. Vsak ima pravico do svojega mnenja in prav je tako.«

»Ljudem, ki so prepričani v svoj prav, preprosto ne moreš ničesar dopovedati. Vsak ima pravico do svojega mnenja in prav je tako.«

Natalija Bratkovič

Starejše novice