Foto: Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev
Ljubljanainfo
Pet, 8.9.2023 19:00
Film je že prejel nemalo mednarodne pozornosti, zato so presodili, da je prav, da svoje potovanje okoli sveta nadaljuje.

Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev je skladno s pravili AMPAS (Academy of Motion Picture Arts and Sciences - Akademija za filmsko umetnost in znanost) pozvala strokovna društva s področja produktivne kinematografije, naj predlagajo svojega predstavnika za strokovno komisijo ter objavila poziv za prijavo filmov.

Letošnja strokovna komisija pa se je po ogledu prijavljenih filmov odločila, da za slovenskega predstavnika, ki se bo potegoval za kandidaturo za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film 2024, predlaga celovečerni igrani film »Jezdeca« v režiji Dominika Menceja.

»Prvenec Jezdeca je film ceste, ki prevzame s pogumno izpovedano zgodbo in odlično zvočno podobo ter gledalce popelje na pustolovščino treh mladih posameznikov, ki iščejo svoj smisel. Režiser Dominik Mencej je uspel ustvariti prepričljivo vizualizacijo preproste, a ganljive pripovedi, v kateri zablestijo trije mladi igralci (Šturbej, Novak, Labovič), ki s svojo igralsko energijo in prezenco zaokrožijo filmsko izkušnjo.

Film se osredotoča na popotovanje, na katerem se za vsakim ovinkom zaprašene ceste skrivajo nove težave, celotna ekipa pa je z njim dokazala, da je uspešno premagala tudi vse ustvarjalne ovire, in gledalcem ponudila celovito filmsko izkušnjo. Prvenec Jezdeca je zasluženo že prejel nemalo mednarodne pozornosti, zato je prav, da svoje pogumno potovanje okoli sveta nadaljuje,« se glasi utemeljitev komisije.

Starejše novice