Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pon, 13.11.2023 16:00
Anketiranci so izbirali med 60 svetovno znanimi kraji.

Premier Inn, britanska hotelska veriga, je nedavno izvedla zanimivo raziskavo o najočarljivejših jesenskih mestih, med katerimi se je Ljubljana uvrstila na peto mesto, ki si ga deli z italijanskimi Firencami. 

Uporabili so metodo sledenja pogleda, imenovano »eye-tracking«, pri kateri so anketiranci preučevali 60 svetovnih mest, da bi odkrili, katero mesto najbolj pritegne pozornost v jesenskih mesecih.

Rezultate so določili glede na to, kako dolgo so povprečni udeleženci opazovali fotografije mest. Zmagovalec je postal britanski Bath, sledili so mu ameriški Chicago, južnoafriški Cape Town in ameriški Boston.

Bath, Velika Britanija.

Peto mesto sta si razdelili italijanske Firence in Ljubljana, ki so jima sledila še mesta, kot so Rim, Tokio, Istanbul in München

Tridesetim udeležencem so pokazali jesenske fotografije teh destinacij, nato pa so s pomočjo programske opreme za sledenje očem zabeležili povprečen čas, ki so ga udeleženci namenili ogledu posameznih fotografij - imenovano povprečni čas fiksacije - v sekundah. 

Nato so razvrstili mesta glede na povprečen čas fiksacije, da bi identificirali tista, ki so najbolj pritegnila pozornost ljudi.

Rim, Italija.
Tokio, Japonska.
Firence, Italija.

Bath brez konkurence

Bath, starodavno britansko mesto s koreninami v rimskih časih, je na vrhu seznama tako najlepših britanskih kot svetovnih mest za jesenski obisk. 

Leta 1987 je to britansko mesto s približno 100 tisoč prebivalci prejelo prestižno Unescovo priznanje svetovne dediščine. Ponaša se s termalnimi kopelmi iz rimskih časov. 

Mesto navdušuje s čudovito zgodovinsko arhitekturo ter pisanimi parki, ki žarijo v rumeno-rdečih odtenkih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice