Čuki se letos s svojimi poslušalci skoraj niso družili, za naslednje leto pa že načrtujejo velik koncert v Ljubjani. foto: osebni arhiv
mimi inhof
Čet, 24.12.2020 09:57
Kako predbožični čas preživljajo Čuki in kaj so najbolj pogrešali v letu 2020?

Ob izteku čudnega leta in pred vstopom v naslednje, ko vsi upamo, da bo kmalu spet normalno, smo pred diktafon ujeli "glavnega" Čuka Jožeta Potrebuješa, ki te dni pripravlja božično oddajo Pri črnem Petru.

Na Facebooku ste pred kratkim objavili video, da nekaj snemate. Kaj?

"Žal smo zaradi okužbe v ansamblu in strogih ukrepov morali opustiti namero o snemanju nove pesmi. No, prestaviti na poznejši čas."

Ste Čuki sicer redno v stiku? O čem največkrat teče debata?

"Od marca letos smo se Čuki videli le petkrat. Po telefonih se pa večkrat slišimo. Debate so zelo vsakdanje in času primerne. Ste zdravi pa to ..."

Boste letos preživeli božič drugače kot običajno?

"Letos nenavadno umirjeno in doma. Še k polnočnici ne bomo šli. Bomo pa sami prepevali ob klavirju in uživali pač malo drugače. K sreči smo (kar) radi doma."

Ste že prestregli družinska pisma poslana Božičku?

"Pri naši hiši je edini, ki ima koncesijo za izkazovanje pridnosti v obliki daril Sv. Miklavž. Ta že v začetku decembra pokaže stopnjo hvaležnosti za dobra dela. "

"Ker naše pesmi pa nastajajo bolj kot odsev našega življenja in čustvovanja, trenutno ni pretirane inspiracije."

Je čas “prisilne hibernacije” vzbudil kaj kreativne žilice? Kaj ste ustvarjali v teh mesecih?

"Glede na to da smo zadnje čase bolj doma, naše pesmi pa nastajajo bolj kot odsev našega življenja in čustvovanja, ni pretirane inspiracije. Jaz ne pišem pesmi po principu, no zdaj imam čas, pa dejmo napisat nekaj. Napišem, ko se mi kaj posebnega zgodi. Iz notranje potrebe."

Večina nas je imela čas za samorefleksijo in analizo sveta okrog nas. Kaj ste ugotovili vi osebno?

"Morda bo tale malo čudno zvenelo, ampak včasih se zdi , da nam je tale "reset" glede enih stvari kar prav prišel. Če zdaj samo pogledam recimo koledar, kako je izgledal lanski december, ali pa deset let nazaj, to so bila nora leta. Ko smo imeli tudi do 50 nastopov, pa vsa snemanja oddaj... Ampak, jaz sem užival takrat, pa tudi zdaj se prav nič ne pritožujem."

Ste na novo "odkrili" kakšno skladbo ali album, ki vas navdušuje?

"Ja poslušamo ogromno glasbe, te dni pa najlepše zveni 55. let stara vinilna plošča Slovenskega okteta z Božičnimi pesmimi na starem gramofonu, ki sem ga podedoval od pokojnega strica. Tega vklopimo le za božične dni." 

Ste znova našli tudi kakšno strast, ki ste jo z leti pozabili ali celo našli na novo?

"No, ni ravno strast, je pa življenjska hiba...ker ne znam dobro govoriti angleško, je sedaj malo več časa, da se posvetim temu mojemu kompleksu." 

Zdi se, da so zadnje čase na domači sceni znova popularne skladbe v hrvaščini, s katerimi se cilja na tisto tržišče. Ste Čuki kdaj resno premlevali idejo skladbe v hrvaščini ali katerem drugem jeziku?

"Ja, dobili smo že kar nekaj ponudb za sodelovanje s tujimi glasbeniki, ampak najraje prepevamo v slovenskem jeziku. Pa ne le zato, ker je žal v Sloveniji vsak dan manj slovenske glasbe, pač pa zaradi tega, ker je slovenski jezik zelo sexy in šik. Vse se da povedati z njim...če pa ne, pa pokažeš... z nasmehom ali objemom."

Kdaj imate naslednji potrjeni koncert pred publiko in kje?

"Ah, potrjen... Imamo nekaj rezervacij za drugo leto, vendar je težko predvideti, kdaj se bomo zares spet lahko sproščeno družili na koncertih, veselicah, žurih...Upam, da bomo jeseni lahko naredili koncert v Cankarjevem domu, ki ga letos nismo mogli."

Kaj ste najbolj pogrešali v 2020?

"Ah, tega je bilo veliko. Na splošno je bila beseda "pogrešanje" zelo velikokrat izrečena v tem letu. Pogrešam veliko ljudi, s katerimi se ne morem srečevati, nastope s Čuki, snemanja oddaj z veselo publiko, polnočnico, sprehode po okrašenih mestih, nogomet s prijatelji, smučanje, potovanja jao ..."

Starejše novice