foto: Miha Vidrih
mimi inhof
Sre, 24.6.2020 12:18
Pokarantenski čvek s pevcem zasedbe Mi2

Tone Kregar me vodi skozi razstavo Za domovino z rockom naprej, ki so jo v celjskem Muzeju sodobne zgodovine odprli dan prej. Med razstavljenimi članki, posterji in originalnimi fotografijami glasbenikov, ki so krojili podobo jugoslovanskega rocka, najdemo tudi orgle Hammond, ki si ji je igral legendarni Steve Winwood, preden so pristale pod prsti Laze Ristovskega, usnjeno jakno Zorana Predina, ustno harmoniko Vlada Kreslina (“znamenite črne kitare nam ni mogle posoditi do septembra, ko se razstava zapre”) in še kaj. Starejši gospe naju ustavita, da bi mu čestitali. Dr. Tone Kregar je direktor muzeja, širši javnosti pa znan kot pevec skoraj že ponarodelih Mi2. Dva “počasna” meseca je izkoristil za pripravo nove plošče, kaj pa je gledal, poslušal, bral in počel okrog hiše pa nam je zaupal ob kavi v njegovi pisarni v centru grofovskega mesta.

Kako ste čisto osebno doživljali dva meseca nenormalnega življenja?

"Dokaj solidno in spodobno. Nočem podcenjevati stisk v katerih so se nekateri znašli, a meni osebno je ta premor po letih službe in koncertov prišel v pravem času. Končno sem si malo odpočil in se naspal. V hiši z vrtom sem imel optimalne pogoje za preživljanje časa doma. Posvečal sem se 'klasičnim' slovenskim opravilom kot so urejanje vrta, postavila sva novo ograjo in visoke grede, tako da smo postali vsaj delno samooskrbni. Muzej je bil v tem času zaprt za obiskovalce, tako da smo delali od doma in pripravljali otvoritev razstave. Večeri in vikendi so bili neprimerno bolj umirjeni, situacije nisem podcenjeval, nisem pa se predajal nepotrebni paniki. Čas je da se vrnemo nazaj v ustaljene tirnice."

Mnogi so v tem času znova odkrili čar najljubših knjig in albumov.

"Moram priznati, da sem si v začetku karantene naredil seznam leposlovnih knjig, ki bi jih rad prebral in ki niso bile neposredno vezane na moj posel, torej zgodovino. Na koncu mi je v dveh mesecih uspelo prebrati tri knjige, kar je manj ko sicer preberem. (smeh) Te dneve sem si bolj zapomnil po pomembnejših stvareh, več smo bili z družino, življenje je bilo bolj ležerno, po dolgem času sem se normalno naspal. Najbolj pa sem vesel, da sem po ne vem kolikem času znova preposlušal najljubše glasbene albume na vinilu. Na to sem čakal petnajst let. The Last Waltz od The Band sem v celoti preposlušal trikrat. V teh albumih, ki sem jih poslušal že kot mulo, sem zdaj odkril neko drugo dimenzijo, ki je takrat nisem razumel."

Ste si pripravili tudi izbor filmov?

K filmom se nisem spravljal tako načrtno, sem pa pogledal kakšnega več kot običajno. Ogledal sem si drugo sezono serije Senke na Balkanu, ki sem jo pokonzumiral v dveh večerih. Prvi teden doma sem na nacionalki ujel daljšo različici Apokalipse zdaj (Apocalypse Now, 1979) in zdaj mislim, da imam pred tem zahtevnim filmom za nekaj časa mir. Ker je tako dolg, da sem vmes dvakrat zadremal.

"Najbolj sem vesel, da sem po ne vem kolikem času znova preposlušal najljubše glasbene albume na vinilu. Na to sem čakal petnajst let. The Last Waltz od The Band sem v celoti preposlušal trikrat."

Kdaj pričakujete, da bo boste z Mi2 znova stopili na oder?

"Mi se sedaj redno dobivamo na vajah, saj končujemo nov album. Nam je od 7. marca, ko smo tik pred zdajci prestavili razprodani koncert v Cankarjevem domu, do sedaj, odpadlo ca. petnajst nastopov. Če se bo trend nadaljeval bomo konec leta na ca. 10 % načrtovanih nastopov v 2020. Po krajšem počitku in ukinitvi omejitve gibanja med občinami, smo se začeli dobivati na vajah v Šmarjah in ustvarjati nov material. Dobro nam gre, pesmi so bolj ali manj pripravljene, z večino nas čaka nas samo snemanje. Vsebina je že, čaka se samo primerna forma."

7. marca je bil sprejet odlok o prepovedi javnih dogodkov. Mi2 bi tisti dan morali nastopiti v razprodanem Cankarjevem domu. Oder je bil postavljen, bend je imel tonsko vajo, nakar se je vse odpovedalo tik pred zdajci. Kdaj bo nadomestni koncert?

"Cankarjev dom je zadnji veliki 'sveti prostor' v katerem še nismo nastopali. Bil je dober dan, dobra tonska vaja, koncert razprodan že več kot teden dni. Ko je organizator končno prejel odločbo, da koncerta ne sme biti, smo si vsi oddahnili. Lahko bi bi precej stigmatizirani, če bi se zgodil črni scenarij. Koncert naj bi bil v začetku oktobra, če ne bo znova prestavljen. Ne predstavljam si, kako bi razdelili 1500 obiskovalcev na varni razdalji. Verjetno bi morali imeti tri koncerte, kar potegne za sabo dodatne težave. Logistično je to skoraj neizvedljivo."

Kateri konec Slovenije bosta spoznala preko turističnih bonov?

"Poslušajte ta paradoks: vsaj že deset let ne rezerviram poletnega dopusta vnaprej, saj je ta odvisen od poletnih špilov. Deset let vsakič zaradi tega jamram. Kakšen mesec pred korono sem se odločil, da bo tokrat drugače: da bomo tokrat šli na zasluženi štirinajstdnevni dopust na Korčuli in zdaj jih ne morem zafrkniti in ne priti tja. Bone pa bova z ženo izkoristila jeseni za vikend v toplicah, wellnesu ali na kakšnem kmečkem turizmu."

Novi album Mi2 izide še letos?

"Če pride do nadaljnih sprostitev in se na odre vrnemo konec avgusta, pol bo treba odigrati prestavljene nastope in izid se bo prestavil. Rabimo še nekaj časa, da ga dokončamo, hkrati pa pogrešamo nastope. Če plošča ne izide konec leta, pa bo izšla v začetku prihodnjega."

Izšla bo na CD formatu, vinilki in digitalno?

Tako je. Naslov bo Črno na belem. To pa zato, ker vadimo pri bobnarju Igorju v vasici Belo pri Šmarju pri Jelšah. Naslov sem predlagal jaz, ker bo to verjetno zadnja avtorska plošča.

Kako mislite, da bo to zadnja avtorska plošča?

"Tako. Že za vsaj zadnje tri albume vedno govorimo, da so verjetno zadnji. To bo super testament – črno na belem."

Se je to obdobje prelilo tudi v nova besedila?

"Večina mojih besedil za to ploščo je nastala pred corono, ne vem kako je z Dimekovimi. Se pa v njih čuti neka slutnja in duh časa. V eni pesmi Joj, joj se vsaka kitica začne z 'bežimo, tecimo', ki na ironičen način govori o strahu sodobnega slovenskega človek. Zdaj sem zadnji kitico spremenil v 'virus se širi, bolezen razsaja'."

 

 

Starejše novice