David Prowse 1935-2020. foto: IMDB
Ustvarjeno dne
Ned, 29.11.2020 12:21
V 86-letu je umrl britanski igralec David Prowse

David Prowse, ki je igral najkarizmatičnejšega zlikovca v (filmskem) vesolju, je umrl v nedeljo, je sporočil njegov agent Thomas Bowington. Igralcu, ki je umrl v starosti 85 let, so v 2018 diagnosticirali raka na prostati.

Prowse je najbolj znan po vlogi Dartha Vaderja v izvirni trilogiji Vojne zvezd, a le kot stas, ne pa tudi glas – zaradi izrazitega britanskega akcenta režiser George Lucas ni želel, da se v filmu sliši njegov glas. Zato je markatnega Jamesa Earl Jonesa in ravno kombinacija Prowse drže in konstitucije - v času snemanja je meril 198 cm, ter Jonesovega globokega baritona in dikcije, je Darth Vader postal nezgrešljiva fimska ikona.

Skoraj Superman

Leta 1978 se je potegoval za vlogo Supermana in jo v zadnjem krogu avdicije izgubil, jekleni mož je postal Christopher Reeves, ki ga je Prowse nato, kot nekdanji profesionalni bodybuilder, fizično pripravljal na vlogo.

Zadnjih dvajset let se je redkeje pokazal pred kamero, zadnjič pred štirimi leti v manj znani teve seriji Mission Backup Earth in se nato tudi uradno upokojil.

Starejše novice