Foto: Osebni arhiv Maruša Chu
Nika Vajnhandl
Ned, 28.11.2021 07:45
Govorili smo z Marušo Chu, žensko, ki je aseksualna. Opisala nam je svojo izkušnjo in spregovorila o predsodkih, ki jih zaradi tega doživlja.

Maruša Chu je stara 22 let. Po končani srednji šoli se je zaradi ljubezni preselila v Francijo, kjer se je poročila in si ustvarila družino: ima deset mesecev starega sina. Kljub temu je aseksualna. To pomeni, da ne čuti potrebe po seksu.

Pravi, da družba tega pogosto ne more razumeti, mnogi pa imajo predsodke tudi zato, ker je mlada mamica. 

Družba, polna predsodkov

Ko se pogovarjamo o predsodkih, ki jih ima družba, začne pripovedovati, da je za mnoge kontroverzno že to, da se je preselila v Francijo zaradi moškega, ki ga je spoznala na spletu in si z njim zelo hitro in precej mlada ustvarila družino. 

»Nekateri so mi stali ob strani in me podpirali, večina pa se je zgražala, govorila, da sem neumna in premlada, da mi ne bo uspelo, da nisem dovolj zrela za mamo, da bom slaba mama …« razlaga.

Pripoveduje nam, da se je trudila, da se na mnenje drugih ne bi ozirala, zares dobro pa se je počutila po porodu, ko so jo mnogi pohvalili, da ji gre zelo dobro.

Družba pa še težje razume njeno aseksualnost.

Kaj pravzaprav je aseksualnost?

Aseksualnost je spolna usmeritev, izkušnja vsakega človeka pa je zgodba zase.

Osebe, ki so aseksualno spolno usmerjene, pa imajo v glavnem pomanjkanje ali odsotnost potrebe po spolnosti.

Nimajo pa vse aseksualne osebe podobnih občutkov. Nekateri lahko vseeno imajo spolne odnose in v njih do neke mere uživajo, drugim pa se lahko že misel na spolni odnos zdi odvratna. 

»Uživam, ko drugi uživajo« 

22-letnica opisuje, da je sama le nekajkrat v življenju začutila spolno slo, čeprav je bilo njeno spolno življenje v najstništvu precej burno.

»A nikoli nisem tega počela, ker bi čutila, da si želim tega fizičnega akta. To počnem, ker rada zadovoljim ljudi. Uživam, ko drugi uživajo,« razlaga.

Nadaljuje, da morda čuti odpor do spolnih odnosov, ker je z njimi začela premlada in morda ni razvila zdravega odnosa.

Živela je z idejo, da je seks nekaj, kar pač v zvezi je: »Mislila sem, da vsa dekleta doživljamo seks tako. Naredimo to, da ugodimo fantom.«

A ugotovila je, da ni tako. Ženske uživajo v spolnem odnosu brez obremenitve in obveze, da zadovoljijo partnerja. 

Veliko ljudi misli, da če doživiš orgazem in do neke mere v spolnem odnosu uživaš, nisi aseksualen – pa to ni res. Za lažje razumevanje poda primer: »Predstavljajte si, da niste lačni, pa čips vseeno vzamete. Pri tem je enako. Ne čutiš lakote, še vedno pa lahko vzameš.«

Razlaga pa, da sama potrebe po spolnih odnosih preprosto ne čuti in zato tudi masturbira ne. »Če ne bi bila poročena in recimo nekaj let ne bi imela partnerja, nekaj let ne bi bila spolno aktivna,« opisuje.

Aseksualnost in zakonski stan

Mnogi so mnenja, da so zdravi spolni odnosi pomemben del vsake zveze. Zato si mnogo aseksualnih oseb poišče partnerje, ki so prav tako aseksualni. V nasprotnem primeru, kjer partner ni aseksualen – kot je recimo v Marušinem zakonu – je potrebnega veliko prilagajanja.

Opisuje, da se je v prejšnjih zvezah neprestano podrejala in si ni upala povedati, da si spolnega odnosa ne želi. S svojim možem pa se počuti dovolj varno, da ga kdaj zavrne.

Običajno mu sicer želi ugoditi, in pravi, da njenemu možu »nič ne manjka«.

»Pomembno je, da si najdeš kompatibilnega partnerja. Sama ne bi mogla biti z nekom, ki želi imeti spolne odnose vsak dan, večkrat na dan,« razlaga in ob tem opisuje, da se ji 'podrejanje' ne zdi zares problematično, saj ima svojega moža zelo rada in ga rada vidi srečnega in zadovoljnega.

Pošali pa se, da ima srečo, da je njen mož pogosto po več mesecev službeno odsoten.

Spolni odnos kot globlja povezanost

Spolni odnos pa ni le fizični akt. Partnerja se med spolnim odnosom povežeta tudi duhovno in mentalno.

Maruša pravi, da je to tudi edini razlog, da sodeluje v spolnem odnosu: »Ne bi mogla imeti odnosa z neznancem. Ko pa sem z nekom čustveno povezana, se mi to zdi način povezovanja.«

Razloži, da bi lahko svoje potrebe za čustveno povezanost s partnerjem zadovoljila tudi skozi objemanje ali držanje rok.

Seksualizacija v obraz aseksualcem

22-letnica spregovori tudi o odnosu družbe do aseksualno usmerjenih oseb. Ta naj bi bila nestrpna: »Veliko filmov in gledaliških predstav vsebuje goloto in prizore spolnega odnosa, povsem po nepotrebnem. Nekomu, ki mu je to odvratno, tak film pokvari ves dan.«

Problematični se ji zdijo tudi perverzni moški, ki vsepovprek komentirajo: »Kako si seksi«. Razlaga, da jo moti, da jo kdo seksualizira in ob tem doživlja dodaten odpor do spolnih odnosov. 

Spregovori tudi o goloti na Instagramu. Družbeno omrežje ni namenjeno golim slikam, kot je recimo OnlyFans, zato po njem brskajo tudi otroci in aseksualne osebe, ki imajo problem prej s seksualizacijo kot z razkazovanjem telesa.

»Gabijo se mi napol nagi modeli, ki pozirajo v izzivalnih držah. Take slike so povsod, tega ni treba ravno iskati,« razlaga.

Nasploh nam družba velikokrat v obraz vrže kak seksualiziran oglas ali lik, na tiste, ki jim tega ni prijetno gledati, pa pomislijo le redki.

Med ljudmi, ki ob takšnih prizorih doživljajo neprijetne občutke, niso le aseksualne osebe in otroci, ampak tudi recimo ljudje, ki so doživeli različne travme.

Po drugi strani pa se v javnosti redko pojavlja golota, ki bi osvetlila nekatere teme, katerih vizualizacija v javnosti je tabu. Na primer, kako je videti porod, ali pa recimo, kako samopregledovati dojki. 

Projekt »Odkrito na spletu« sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice