Ljubljanainfo
Pet, 11.3.2022 14:15
Hrvaški obrambni minister Mario Banožić je bil po incidentu z brezpilotnim letalnikom, ki je malo pred polnočjo strmoglavil v Zagrebu, tudi v stiku z madžarskim in slovenskim obrambnim ministrom.

Pogovor hrvaškega obrambnega ministra Maria Banožića in slovenskega ministra za obrambo Mateja Tonina so za STA potrdili tudi na slovenskem obrambnem ministrstvu.

Kot so dejali, je Banožić Tonina seznanil z incidentom, medtem ko v času njunega pogovora še ni bilo na voljo vseh informacij, ki so bile objavljene kasneje.

Skoraj eno uro neopažen v zračnem prostoru članic Evropske unije

Letalnik je v hrvaški zračni prostor priletel ob 22.57 iz madžarske smeri, na višini 1300 metrov in s hitrostjo 700 kilometrov na uro.

Priletel je iz smeri Madžarske, prvotno pa po dosedanjih informacijah iz Ukrajine, kar pomeni, da je bil skoraj eno uro neopažen v zračnem prostoru članic Evropske unije.

A Banožić je zanikal, da bi odpovedal radarski sistem.

"Letalnik smo zaznali z radarji. Ne vemo točno, kateri ga je snemal. Imamo radarski sistem, ki je avtomatiziran in povezan v Natov sistem. Danes bomo videli, kaj se je zgodilo na Madžarskem. Imamo podatke o poti, a jim moramo preveriti s podatki iz drugih držav," je pojasnil.

Je strmoglavljeno letalo preletelo tudi Slovenijo?

Nekaterih nepreverjenih informacij, da naj bi izvidniški dron pred strmoglavljenjem v Zagrebu preletel tudi Slovenijo, natančneje Savinjsko dolino, na ministrstvu za obrambo niso komentirali.

Tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje Milena Trbulin je sicer pred tem za STA povedala, da nimajo nobenih informacij glede tega.

Dejala je, da policija niti nima pristojnosti glede tovrstnih zadev.

Starejše novice