Ljubljanainfo
Pet, 10.2.2023 19:18
Inšpektorji so v zadnjih dneh prejeli več prijav potrošnikov, da naj bi v trgovinah Spar in Mercator trgovci pri tehtanju blaga oškodovali potrošnike. Kaj so odkrili inšpektorji?

Sektor za meroslovni nadzor, ki deluje znotraj Urada Republike Slovenije za meroslovje, je prejel več prijav, da imajo tehtnice na oddelkih sadja in zelenjave v trgovskih centrih Spar in Mercator na tehtalni površini nameščene plastične zaščitne pokrove in da tako goljufajo pri tehtanju.

Prijavitelji so trdili, da so izdelke tehtali tudi pri odstranjenem plastičnem pokrovu in ugotovili, da je bila masa izdelka pri tehtnicah z nameščenem plastičnem pokrovu nekaj gramov višja, kot pri tehtanju na tehtnicah brez plastičnega pokrova. 

Inšpektorji opravili preizkuse, kršitev niso ugotovili

Na eni od prijavljenih lokacij so inšpektorji urada 2. februarja 2023 izvedli meroslovni nadzor vseh tehtnic v uporabi.

Pri tem so ugotovili, da so bile vse tehtnice v trgovini skladne s pravilnikom o meroslovnih zahtevah za neavtomatske tehtnice oziroma, da so bile veljavno overjene ter ustrezno zaščitene pred nepooblaščenim posegom v merila.

Na tehtnici na oddelku sadja in zelenjave so izvedli tudi kontrolni preskus za preverjanje točnost tehtnice

Pri kontrolnem preskusu je bilo ugotovljeno, da je tehtnica točna, skladna z zgoraj navedenim pravilnikom oziroma ustreza predpisanim meroslovnim zahtevam.

Opozorilo potrošnikom

Urada Republike Slovenije za meroslovje želi potrošnike opozoriti, da gre pri odstranjevanju plastičnih pokrovov s tehtalne površine za nepooblaščeno poseganje v pravilno nameščene in ničlirane tehnice.

Pri tehtanju blaga brez zaščitnega pokrova gre za oškodovanje trgovcev in ne potrošnikov.

Pri tehtnicah, ki imajo plastične pokrove, je masa plastičnega pokrova ničlirana, kar pomeni, da masa plastičnega pokrova ni všteta v maso izdelka.

Starejše novice