Foto: Rok Valenčič
Pia Seidl
Ned, 18.9.2022 08:00
Bodi športnik je dan, ko se otroci, ki imajo posebne potrebe, in tisti, ki jih nimajo, srečajo pri igri, umetniškem ustvarjanju ali športu.

Tudi letos se bo že 16. leto zapored odvil družabno športnem dogodek Bodi športnik, ki je pomemben del mednarodnega festivala Igraj se z mano.

Kaj predstavlja dogodek Bodi športnik?

»Bodi športnik je dan, namenjen otrokom, mladostnikom in odraslim z in brez posebnih potreb, katerega namen je medsebojna igra, druženje, povezovanje ter negovanje temeljnih človekovih vrednot, kot sta sprejetost in enakopravnost. To je prostor in čas kjer padajo morebitni strahovi, predsodki in kjer velja poštena igra, ki jo vodi srce.

Ko se posamezniki povežejo preko src, poteka druženje na popolnoma drugačnem nivoju, energija, ki se ustvari pa je čarobno zapeljiva. Vsak udeleženec se z njo napolni, dobi zagon za svoje nadaljnje delo in obenem osmisli svoj obstoj,« je povedala Marja Medved vodja odnosov z javnostmi v Društvo za kulturo inkluzije, ki je festival spoznala prek mednarodnih projektov.

Bodi športnik je dogodek vseh, ki se nanj predano pripravljajo in to poteka v tesnem sodelovanju tako s šolami, kot društvi in ostalimi organizacijami, ki prireditev tudi sooblikujejo.

Zmagovalec je tisti, ki se najbolj odlikuje v pošteni igri

Lansko leto so udeleženci lahko izkusili različne aktivnosti od plesa, joge, tai-ji-ja, do nogometa, košarke, ročnega nogometa in podobno. Del srečanja so bili tudi turnirji, kjer zmagovalec ni tisti, ki prejme največ točk, ampak tisti, ki se najbolj odlikuje v pošteni igri.

Vsako leto je na dogodku preko 1000 nadobudnih posameznikov in organizatorjev, v zadnjem času sicer malo manj, zaradi pandemije, vendar interes in želja ostajata.

Vključitev oseb s posebnimi potrebami v družbo

Osebe s posebnimi potrebami so še vedno pogosto odrinjene na rob družbe, redkeje in težje vključene vanjo, kar velja tudi za aktivnosti na področju športa. Društvo za kulturo inkluzije skupaj s Centrom Janeza Levca Ljubljana poskušata to spremeniti. Skupaj s številnimi partnerji, organizacijami na področju formalnega in neformalnega izobraževanja tako ustvarjajo priložnosti, da se krepi vključenost v naši družbi.

»Dandanes ni veliko vsakodnevnih priložnosti za srčne zadeve, s katerimi se ohranjajo in krepijo bistvene družbene in človekove vrednote. Predvsem nas osebe s posebnimi potrebami spomnijo, nas naučijo iskrenosti, neposrednosti, srčnosti in človeškosti, ki jih v današnji družbi pogosto pogrešamo. Iz prve roke dobimo občutek, da je vsak posameznik dragocen, edinstven in da preko različnosti in vključevanja drug drugega bogatimo in ne plašimo ali oviramo, kot si marsikdo še vedno misli,» doda Medved.

Obenem pa tudi posamezniki s posebnimi potrebami dobijo svoj prostor, da se dokažejo, prispevajo in potrdijo, da so tudi sami pomemben del družbe. 

Spodbujanje zdravega načina življenja

V organizaciji Centra Janeza Levca Ljubljana in Društva za kulturo inkluzije ter soorganizaciji Športne zveze Ljubljana, se bo letos že 16. leto zapored v Ljubljani odvil poseben dan, kjer se ceni igra, spoštovanje, prijateljstvo in pri čemer se krepi vključenost vseh, ne glede na njihove potrebe.

Na športnih igrah in fair-play turnirjih se pomerijo otroci s posebnimi potrebami in tisti z značilnim razvojem. Z dogodkom spodbujajo zdrav način življenja, pri čemer šport igra pomembno vlogo.

Kje se bo odvil dogodek?

Športno družabni dogodek se bo odvil na prostem in sicer na lokaciji Športni center Triglav natančneje v Jami za Plečnikovim stadionom za Bežigradom.

Odvil se bo na Dan slovenskega športa, v petek, 23. 9. 2022 dopoldne, kjer se bodo na igrišču zbrale športne ekipe, ki bodo uživale v športnih aktivnostih (balinanje, nogomet, odbojka in košarka) ter ostalih športno obarvanih delavnicah.

  • Prireditev bo trajala med 9. in 11. uro. Za vsako skupino bo poskrbljeno za cca. 90 minut vadbe oziroma dve šolski uri.

Za popestritev bodo na voljo tudi številne zanimive aktivnosti in igre, ki jih bo izvedlo Društvo za kulturo inkluzije. Za zabavo ob športnem  udejstvovanju pa bodo tudi letos poskrbeli naši stalni animatorji, Klovn Jaka s Piko 
Nogavičko in raper Zlatko.

Krepitev vrednot srčnosti, odprtosti, sodelovanja in strpnosti

Ekipa Društva za kulturo inkluzije je mnenja, da se preko vključujočega športa vsi skupaj učimo, rastemo in krepimo zavedanje, da je vsak od nas pomemben in poseben in da bogatimo drug drugega. Šport in igra ustvarjata prostor kjer se otroci povezujejo in kjer se krepijo vrednote srčnosti, odprtosti, sodelovanja in strpnosti. Vse so za današnjo družbo še kako pomembne.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice