Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Čet, 18.1.2024 11:28
Letošnja zima je doslej nižinam prinesla zelo malo snega. Vremenoslovci napovedujejo, da se bo v noči na petek močno ohladilo, sneženje bo zajelo večji del države. Predvidoma bo najmočnejše v petek v jutranjem in dopoldanskem času.

Danes bo sprva oblačno in deževno, napovedujejo vremenoslovci agencije za okolje. 

Dopoldne bodo padavine postopno ponehale, razen na zahodu se bo prehodno delno razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od devet do 15, na severozahodu okoli pet stopinj Celzija.

Vir: ARSO

Pred nami prva nekoliko večja pošiljka snega v tej zimi

Napovedujejo, da bo pri nas hladna fronta od severa začela vplivati na vreme pri nas v drugem delu noči na petek, ko se bodo padavine krepile, dež pa bo v notranjosti Slovenije hitro prehajal v sneg.

Padavine se bodo do jutra razširile nad vso Slovenijo, meja sneženja se bo v notranjosti spustila do nižin. 

Po nižinah osrednje Slovenije lahko v petek dopoldne v manj kot šestih urah zapade večinoma od pet do deset centimetrov snega, nad nadmorsko višino okoli 500 metrov pa tudi okoli 15 centimetrov. 

Proti vzhodu in severovzhodu države bo sneženje manj intenzivno. Najmanj snega bo v Pomurju.

Vir: Meteoinfo Slovenija

Lahko pričakujemo pravo zimsko pravljico? Vozne razmere bodo »zimske«

Večji del države bo tako zajelo nekajurno močnejše sneženje, ki lahko v razmeroma kratkem času tudi nekaterim nižinam prinese več kot deset centimetrov snega. Najmočneje bo snežilo zjutraj in dopoldne, sredi dneva pa bo sneženje slabelo in postopno ponehalo. 

»Vozne razmere bodo torej v petek dopoldne povsem zimske, se bodo pa popoldne najverjetneje že izboljšale,« so zapisali. 

»Ker bodo temperature zraka zjutraj ob začetku padavin pozitivne, bo sneg po nižinah sprva južen in se bo dobro oprijemal drevja, tako da bo petkovo dopoldne marsikje pričaralo pravo zimsko pravljico,« napovedujejo vremenoslovci. 

Od petka zjutraj do noči na soboto bo na Primorskem pihala zmerna do močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih presegala hitrost 100 kilometrov na uro. Na prehodu iz Notranjske na Primorsko bo delala tudi snežne zamete.

Vir: ARSO

Sobota in nedelja sončna, a mrzla dneva

V noči na soboto se bo razjasnilo in čez dan bo jasno. Jutro bo hladno, na Primorskem bo pihala večinoma šibka, le zjutraj še zmerna burja.

V nedeljo bo pretežno jasno, zjutraj bo mrzlo in po nekaterih nižinah lahko megleno.

»Razmeroma hladno bo tudi še v ponedeljek, nato pa bo k nam ponovno dotekal občutno toplejši zrak in sneg bo v večjem delu Slovenije pobralo. Sredi tedna lahko temperature ponekod spet presežejo deset stopinj Celzija,« so zapisali na portalu Meteoinfo Slovenija

Starejše novice