Foto: Bobo
STA
Pet, 19.4.2024 12:06
Čebelarji po vsej državi bodo danes odprli vrata obiskovalcem. Z dnevom odprtih vrat želi Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju s čebelarskimi društvi izobraževati in informirati splošno javnost o izjemnem pomenu čebel in čebelarstva.

Slovenija je v svetu znana kot čebelarska dežela in je veliko prispevala k svetovnemu čebelarstvu. Prav tako je Slovenija izvorna dežela kranjske čebele, katere lastnosti so mirnost, delavnost in odlična orientacija, so zapisali v Čebelarski zvezi Slovenije.

»V številnih deželah so avtohtone čebele zaradi vnašanja novih pasem z leti izginile, pri nas pa se je avtohtona čebela ohranila vse do danes,« so poudarili.

Vse o čebelarstvu, čebeljih pridelkih in o tem, kako čebele s svojo aktivnostjo v naravi pomembno vplivajo na proizvodnjo hrane tako za človeka kot za živali, kakor tudi na človekovo zdravje in druge dejavnike življenja, bodo lahko obiskovalci pri čebelarjih izvedeli danes, so v vabilu zapisali na zvezi.

Lokalne šole, vrtce, druge interesne skupine in celotno skupnost vabijo, da se jim pridružijo na dnevu odprtih vrat.

»Skupaj lahko prispevamo k ozaveščanju o edinstveni naravni vrednosti čebeljih pridelkov, ki predstavljajo popolnoma naravno hrano, brez dodatkov ali odvzemanja s strani čebelarjev,« so še zapisali.

Lokacije, kjer bodo čebelarji izvedli dan odprtih vrat, so navedene na spletni strani zveze.

Starejše novice