Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pon, 5.12.2022 16:18
Plin za gospodinjstva v tretjem četrtletju za 22 odstotkov dražji, elektrika za 31 odstotkov.

Cene zemeljskega plina in elektrike za gospodinjske odjemalce so se v tretjem letošnjem četrtletju zvišale.

Glede na četrtletje pred tem se je povprečna cena zemeljskega plina zvišala za 22 odstotkov, cena elektrike pa za 31 odstotkov. Omenjena energenta sta se podražila tudi za negospodinjske odjemalce.

Povprečna cena zemeljskega plina je za gospodinjske odjemalce v trimesečju od julija do konca septembra znašala 0,094 evra na kilovatno uro, povprečna cene električne energije pa 0,205 evra na kilovatno uro, je danes sporočil državni statistični urad.

Na cene vplivali tudi ukrepi, sprejeti za omilitev posledic visokih cen energentov

Za negospodinjske odjemalce se je cena za kilovatno uro zemeljskega plina brez davka na dodano vrednost zvišala za 19 odstotkov na 0,075 evra, cena elektrike pa za četrtino na 0,204 evra za kilovatno uro.

Kot so v objavi spomnili statistiki, so na cene zemeljskega plina in električne energije deloma vplivali ukrepi, sprejeti za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, s katerimi so se začasno znižali ali odpravili določeni prispevki.

Od 1. septembra velja regulacija cen plina in elektrike ter tudi znižan davek na dodano vrednost na energente.

Cene elektrike za gospodinjstva in male poslovne odjemalce, tudi tiste v večstanovanjskih stavbah, ter za porabo v skupnih prostorih večstanovanjskih stavb je vlada s septembrom omejila na 0,118 evra na kilovatno uro po višji tarifi, 0,082 evra na kilovatno uro po nižji tarifi in 0,098 evra na kilovatno uro po enotni tarifi.

Pri plinu so za gospodinjstva in za skupne gospodinjske odjemalce najvišje dovoljene tarifne postavke cene znašale 0,07300 evra na kilovatno uro brez davka na dodano vrednost.

Za male poslovne odjemalce in osnovne socialne službe najvišje dovoljene tarifne postavke brez davka na dodano vrednost medtem znašajo 0,07900 evra na kilovatno uro.

Starejše novice