Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Čet, 30.12.2021 11:00
Zveza potrošnikov Slovenije je izvedla test kuhanih pršutov. Poglejte, kakšen je bolj zdrav: predpakiran ali narezan v delikatesi?

Na praznično obloženi mizi se pogosto znajde tudi kuhan pršut. Izberemo lahko predpakiranega ali narezanega v delikatesah. 

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so na primerjalni potrošniški test vključili devet predpakiranih kuhanih pršutov v rezinah različnih blagovnih in trgovskih znamk in šest kuhanih pršutov, ki so jih narezali v delikatesah trgovin E. Leclerc, Mercator, Spar in Tuš. 

V skupaj 15 izdelkih so preverili sestavo, označbo, hranilno vrednost in morebitno vsebnost neželenih mikroorganizmov ter ocenili senzorične lastnosti.

Predpakiran ali narezan v delikatesi?

In katerega izbrati – predpakiranega ali narezanega v delikatesi? Odvisno od vaših navad. 

Delikatesa nudi prednost sveže narezanih rezin, ki so resda prejeli višje ocene za senzoriko, a imajo zelo kratek rok uporabe, predpakirani narezki imajo zaradi uporabe kontrolirane atmosfere pri pakiranju precej daljši rok uporabe - do enega meseca, na testu pa se je tudi izkazalo, da so bile sestavine pri tistih z oceno dobro višje ocenjene od delikatesnih, ki so prejeli enako oceno.

Za predpakirane izdelke na testu boste odšteli od osem pa kar do 25 evrov za kilogram, medtem ko so delikatesni v povprečju za dva evra cenejši: za kilogram boste odšteli od devet do 19 evrov. 

Čeprav se na primerjalnih potrošniških testih pogosto izkaže, da cena ne odraža kakovosti, so med tistimi z oceno dobro tokrat ravno dražji izdelki.

Ko jemo pršut, ne jemo le mesa

Glede na seznam sestavin kuhan pršut poleg svinjskega mesa običajno vsebuje še vodo, sol in dekstrozo ali sladkor ter aditive. 

Izmed 15 izdelkov na testu je en vseboval tudi zdravju škodljivo bakterijo Listeria monocytogenes. Gre za predpakiran kuhan pršut Z'dežele, ki je prejel oceno nezadovoljivo. O ugotovitvah so obvestili tudi Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. 

Preizkuševalci pa so opozorili tudi na netipično prakso pri izdelkih iz delikates. Izdelki iz treh delikates so bili narezani iz polovičk stegna. Ozaveščen potrošnik pa pričakuje enakomerne, tanke rezine iz celega kuhanega pršuta.

Nasveti:

  1. Kuhan pršut si privoščite le občasno, saj spada med mesne izdelke, ki naj bi jih v prehrani omejevali predvsem zaradi vsebnosti soli in nasičenih maščob. Prehranski semafor bo hitro razkril, kakšna luč zasveti izdelku za vsebnost soli in maščob. Uporabite aplikacijo VešKajJeš.
  2. Zmerne porcije: ko je kuhan pršut na jedilniku ne pretiravajte. Porcijo omejite na 50 gramov.
  3. Berite deklaracije: tudi ko gre za  »kuhan pršut« ali »kuhano šunko« izberite izdelek s čim manj aditivi in dodatkov, kot so vlakna citrusov in želatina.
  4. Prevelik vnos fosforja vpliva na demineralizacijo kosti in na delovanje srčno-žilnega sistema, zato se je temu aditivu bolje izogniti. Izbirajte izdelke, ki ne vsebujejo difosfatov (E 450), trifosfatov (E 451) ali polifosfatov (E 452).
  5. Upoštevajte rok trajanja: delikatesni izdelki se hitro pokvarijo in jih je najbolje porabiti še isti dan. Predpakiran pršut, neodprt, ima rok trajanja lahko skoraj en mesec.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice