Ljubljanainfo
Tor, 7.2.2023 19:03
Brez interneta si danes praktično ne znamo predstavljati življenja. Po eni strani nam pomaga, da lažje in hitreje uredimo stvari, za katere smo včasih porabili veliko več časa, po drugi pa na internetu še vedno preži veliko pasti.

Dan varne rabe interneta, ki ga letos praznujemo danes, 7. februarja, organizira mreža centrov za varnejši internet, del katerega je tudi točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si.

V Sloveniji ga obeležujemo od leta 2006. Poteka pod geslom »Skupaj za boljši internet«, ki nas, kot so zapisali na spletni strani Safe.si, spodbuja k odgovorni, spoštljivi, kritični in ustvarjalni uporabi digitalnih vsebin za vse.

Dan varne rabe interneta obeležujejo v 180 državah sveta.

Neprimerne spletne vsebine za mlade

V Sloveniji je dan varne rabe interneta posvečen problematiki neprimernih vsebin, ki so jim otroci in najstniki izpostavljeni na internetu in negativnemu vplivu, ki ga imajo takšne vsebine na mlade.

Na evropski ravni pa bo ta dan posvečen premisleku o novi evropski strategiji za boljši internet za otroke (BIK+), ki ga je Evropska komisija sprejela leta 2022.

Na Safe.si pravijo, da je internet poln vsebin, ki so prosto dostopne in niso primerne za vse uporabnike. S takšnimi vsebinami se srečujejo tudi otroci in mladostniki, kar lahko privede do stisk, normalizacije nasilja, napačnih predstav o odnosih med ljudmi in spolnosti ter druge težave.

Veliko odgovornost pa nosijo tudi ponudniki vsebin na spletu, ker ne poskrbijo za zaščito otrok in jih obravnavajo kot odrasle, so še zapisali na Safe.si.

Izpostavili so tudi, da so med bolj problematičnimi objave posameznih vplivnežev, ki spodbujajo nasilje, sovraštvo do drugače mislečih in manjšin, objektivizacijo žensk, napačen odnos do soljudi.

Širijo pa tudi radikalne poglede in pornografske vsebine, zaradi katerih lahko otroci in mladostniki dobijo napačne predstave o spolnosti, ljubezni ter odnosih med moškimi in ženskami.

Varni rabi interneta posvečen cel februar

V Sloveniji je varni rabi interneta posvečen cel mesec februar, zato so na Safe.si organizirali več različnih dogodkov, osrednji dogodek pa bo enourna spletna pogovorna oddaja v živo za osnovnošolce zadnje triade in dijake, ki bo 14. februarja, posnetek pa bo pozneje tudi javno dostopen.

Safe.si vabi, da se jim pridružijo tudi osnovne in srednje šole po Sloveniji in organizirajo aktivnosti v okviru meseca varne rabe interneta.

98 odstotkov mladih internet uporablja vsak dan

Na Statističnem uradu Republike Slovenije so ob dnevu varne rabe interneta opravili raziskavo, v kateri so ugotovili, da je v prvem četrtletju leta 2022, 86 odstotkov Slovencev, starih od 16 do 74 let internet uporabljalo vsak dan ali skoraj vsak dan.

Med mladimi starimi od 16 do 24 let pa je takšnih kar 98 odstotkov.

Med mladimi je največ prebivalcev internet uporabljalo za pošiljanje ali prejemanje elektronske pošte, in sicer 92 odstotkov, 86 odstotkov si je sporočila izmenjevalo prek aplikacij, kot so Viber, WhatsApp, Messenger in Snapchat, 90 odstotkov jih je obiskalo družbena omrežja, 56 odstotkov elektronsko bančništvo, na spletu pa je nakupovalo 63 odstotkov mladih.

V prvem četrtletju lanskega leta je pametni mobilni telefon uporabljalo 94 odstotkov mladih.

Spletne strani javnih ustanov je v zadnjih dvanajstih mesecih obiskalo 82 odstotkov mladih, kar 33 odstotkov pa je prek spleta oddalo vlogo ali zahtevek za uradni dokument.

Med uporabniki pametnih naprav največ mladih

Pametna svetila, ure ali zvočnike je v letu 2022 uporabljalo 67 odstotkov ljudi, starih med 16 in 74 let, kar 85 odstotkov uporabnikov pa je bilo starih od 16 do 24 let.

S težavami pri uporabi pametnih naprav se je srečalo 29 odstotkov uporabnikov ter 35 odstotkov mladih, trije odstotki pa so imeli težave z zaščito ali zasebnostjo podatkov. Pri mladih je bil ta delež sedem odstotkov.

Vsaj enega od odprtokodnih programov, kot so Google Chrome, Maps, Microsoft Word ali OneDrive, je v prvem četrtletju leta 2022 uporabljalo 49 odstotkov prebivalcev in 63 odstotkov mladih. 32 odstotkov prebivalcev in 35 odstotkov mladih je uporabljalo spletni brskalnik.

32 odstotkov prebivalcev Slovenije in 49 odstotkov mladih je uporabljalo spletne enciklopedije, zemljevide ali programe za izmenjavo sporočil oziroma videotelefoniranje.

11 odstotkov prebivalcev je urejalo besedila, slike ali zvok s programi kot so LibreOffice, Open Office in podobni, med mladimi pa je bilo takih 17 odstotkov.

Pet odstotkov prebivalcev pa je uporabljalo program za upravljanje spletnih vsebin ali za shranjevanje in deljenje dokumentov v prostoru za hrambo podatkov na internetu. Med mladimi je bilo takih 11 odstotkov uporabnikov.

Starejše novice