Ljubljanainfo
Pon, 20.5.2024 10:36
Da so čebele za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne, opozarja tudi letošnji svetovni dan čebel.

Danes obeležujemo svetovni dan čebel, ki letos v ospredje postavlja vključevanje mladih v prizadevanja za čebelarstvo in ohranjanje opraševalcev, saj gre za prihodnje skrbnike našega okolja.

Svetovni dan čebel so Združeni narodi na pobudo Slovenije razglasili leta 2017, prvič pa smo ga obeležili leto pozneje. Namenjen je krepitvi zavedanja o pomenu, ki ga imajo čebele in vsi drugi opraševalci za kmetijstvo in biotsko raznovrstnost.

Več vključevanja mladih 

Da so čebele za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne, opozarja tudi letošnji svetovni dan čebel. Osrednja tema »z mladimi za čebele« je namenjena ozaveščanju mladih in drugih deležnikov o bistveni vlogi čebel in drugih opraševalcev v kmetijstvu, ekološkem ravnovesju in ohranjanju biotske raznovrstnosti.

»Z vključevanjem mladih v čebelarske dejavnosti, izobraževalne pobude in prizadevanja za zagovorništvo lahko navdihnemo novo generacijo okoljskih voditeljev in jih opolnomočimo, da pozitivno vplivajo na svet,« so zapisali pri Organizaciji Združenih narodov za hrano in kmetijstvo.

Od pobude do evropskega projekta

Da bi pomen čebel in čebelarstva spoznali že najmlajši, si slovenski čebelarji prizadevajo vrsto let. Tradicionalno vsak tretji petek v novembru v šolah in vrtcih pripravijo tradicionalni slovenski zajtrk, pri katerem poleg z domačim maslom, jabolkom, črnim kruhom in mlekom postrežejo tudi z medom.

Projekt je do danes prerasel slovenske meje in s pobudo za evropski medeni zajtrk zaživel v številnih državah Evrope in tudi zunaj nje.

Čebele in drugi opraševalci so za človeštvo pomembni zaradi zagotavljanja prehranske varnosti, odpravljanja lakote po svetu ter zaradi skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost.

Manj medu kot leto poprej

»Čebele potrebujejo čist zrak in vodo ter čisto okolje na splošno. Če bomo ohranili okolje in čebelam omogočili lažje preživetje, bomo tudi ljudje živeli v lepšem in bolj zdravem okolju. Toda najpomembneje je, da se vsi skupaj ponovno zavemo bistvene vloge, ki jo ima vsak posameznik pri ohranitvi čebel in drugih opraševalcev,« so poudarili na kmetijskem ministrstvu.

Slovenski čebelarji so po podatkih Statističnega urada lani pridelali približno 285 ton medu, kar je 88,1 odstotka manj kot leta 2022. Lanski pridelek je bil ob tem približno štirikrat manjši od desetletnega povprečja.

Ob svetovnemu dnevu čebel v teh dneh tako v Sloveniji kot po svetu potekajo številni dogodki. Osrednji državni dogodek v okviru čebelarskega praznika, ki ga vsako leto na soboto, ki je najbližje 20. maju, organizira Čebelarska zveza Slovenije, je že potekal, in sicer v soboto v Beltincih.

Starejše novice