Junija, julija in avgusta 2023 so zabeležili 431.536 prihodov gostov (10,5 odstotkov več glede na enako obdobje 2022) in 877.619 prenočitev (8,3 odstotke glede na enako obdobje 2022 - vir: SURS, foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Pon, 20.5.2024 05:00
Z Branko Gradišar, višjo svetovalko za odnose z javnostmi Turizma Ljubljana smo se pogovarjali o turističnih vodičih, ki turistom predstavljajo Ljubljano: koliko jih je in kaj turiste zanima ter očara v naši prestolnici?

Ljubljančani smo se že navadili na trume turistov, ki si ogledujejo naše glavno mesto ter turistične vodiče, ki jim zavzeto razlagajo o zgodovini mesta. 

Za Ljubljano 301 vodnik

Turizem Ljubljana sodeluje z vodniki, ki so pridobili licenco lokalnega turističnega vodnika turističnega območja Mestne občine Ljubljana.

»V register turističnih vodnikov turističnega območja MOL je vpisan 301 vodnik, v letu 2023 jih je licenco pridobilo 26. Licenco morajo posodabljati na tri leta.«

Zelo priljubljena je vožnja z ladjico po Ljubljanici (foto: Bobo).

Na Turizmu Ljubljana so nam še pojasnili, da na podlagi Zakona o spodbujanju razvoja turizma oziroma Odloka o turističnem vodenju v Mestni občini Ljubljana lahko po Ljubljani vodijo vodniki z licenco za lokalnega turističnega vodnika znotraj turističnega območja Mestne občine Ljubljana.

Enako velja za vodnike z nacionalno licenco Turistično gostinske zbornice Slovenije in vodnike, ki so pridobili nacionalno licenco za izvajanje turističnih vodenj v eni izmed držav članic Evropske unije.

Koliko je vodenj po Ljubljani in po čem je največ povpraševanja?

»V letu 2023 smo izvedli 669 rednih vodenih ogledov, kar je 27 odstotkov več kot v letu 2022,« se pohvalijo na Turizmu Ljubljana. 

Teh vodenih ogledov se je  udeležilo 6230 obiskovalcev. Poleg tega so izvedli še 1.343 naročenih vodenih ogledov, ki se jih je udeležilo 24.836 obiskovalcev.

Največ naročenih vodenj za skupine je maja, junija, septembra in oktobra, v poletnih mesecih pa je največ posameznih gostov, ki se pridružijo rednim vodenim ogledom. Vodenja po Ljubljani trajajo v povprečju dve uri. V skupini je največ 25 oseb.

Turisti se najraje sprehajajo po starem delu Ljubljane (foto: Bobo).

Kaj turiste v Ljubljani navduši?

Nekatera vodenja potekajo po starem mestnem jedru Ljubljane, druga vključujejo še obisk Ljubljanskega gradu ali vožnjo z ladjico po Ljubljanici, vodenje S kolesom na odkrivanje Ljubljane obiskovalce na primer popelje izven mestnega središča do Botaničnega vrta, Krakovega in parka Tivoli.

Največ povpraševanja je po klasičnem ogledu Ljubljane, to je Sprehod po Stari Ljubljani, v katerega obiskovalci radi vključijo tudi ogled Ljubljanskega gradu in vožnjo z ladjico po Ljubljanici.

V primerjavi z lanskim letom je število turističnih obiskov in prenočitev naraslo (foto: Bobo).

In cena?

Cene se razlikujejo glede na program vodenja, število udeležencev, trajanje, vključenost prevoza z vzpenjačo, ladjico ali turističnim vlakcem, vstopnine za znamenitosti, morebitne pogostitve in podobno.

V primeru dodatnih zahtev naročnika, kot je na primer dodatna ura vodenja, se cena ustrezno poveča. 

Posameznik za vodenje v skupini, ki jo sestavljajo tudi drugi udeleženci, po starem mestnem jedru z obiskom Ljubljanskega gradu z vzpenjačo odšteje 17 evrov. Cena za zasebno dvourno vodenje Sprehod po Stari Ljubljani se giblje med 95 evrov z DDV za 2 osebi do 200 evrov z DDV za 25 oseb.

Po Ljubljani vodi turiste 301 turistični vodnik (foto: Bobo).

Koliko turistov obišče Ljubljano?

Uradni podatki SURS za leto 2024 so na voljo za obdobje od januarja do marca. V tem času je Ljubljano obiskalo 176.393 gostov, ustvarili so 361.247 prenočitev. V primerjavi z letom 2023 je bilo prihodov za 16,5 odstotkov več, nočitev pa za 12,6 odstotkov več. (vir: SURS)

Junija, julija in avgusta 2023 so zabeležili 431.536 prihodov gostov (10,5 odstotkov več glede na enako obdobje 2022) in 877.619 prenočitev (8,3 odstotke glede na enako obdobje 2022). (vir: SURS)

Starejše novice