FOTO: BOBO
Pia Seidl
Pet, 18.3.2022 17:30
Danes sta na tiskovni konferenci dosedanja lastnika Pipistrel, Taja in Ivo Boscarol, sporočila, da bosta del kupnine, 25 milijonov evrov, donirala ajdovski občini. Celoten znesek kupnine naj bi sicer znašal okoli 280 milijonov evrov.

Včeraj smo izvedeli, da je ajdovsko podjetje Pipistrel odslej del ameriške družbe Textron.

Kaj pričakujejo pod okriljem nove družbe? 

Pod okriljem družbe Textron bo ajdovsko podjetje imelo dostop do veliko širših virov, tehničnega in regulatornega strokovnega znanja ter globalne mreže za prodajo in poprodajno podporo, kar mu bo omogočalo pospešitev razvoja in certifikacije produktov električnega in hibridno-električnega letalstva. 

Ob zaključku transakcije načrtujejo ustanovitev novega poslovnega segmenta, Textron eAviation, ki bo osredotočenen na razvoj trajnostnega letalstva, katerega del bo postal Pipistrel.

Del kupnine bosta darovala občini Ajdovščina

Na današnji  tiskovni konferenci so predstavili poslovne rezultate Pipistrela v letu 2021, vlagatelja, ki vstopa v tri Pipistrelova podjetja in njegove načrte.

Glavna beseda je pripadala Taji in Ivu Boscarolu, saj sta presenetila z novico, da bosta del kupnine, darovala Občini Ajdovščina

»To sem naredil zaradi svojih zaposlenih, zaradi okolja v katerem živim in tudi zaradi celotne Slovenije, saj smo včeraj postavili temelj slovenske letalske industrije, ki bo lahko odslej konkurirala vsem največjim tujim igralcem.

Ponosen sem, da smo podjetje prodali za eno največjih kupnin v zgodovini Slovenije. Natančne številke vam seveda iz poslovnih razlogov ne morem sporočiti,« je na tiskovni konferenci povedal Ivo Boscarol.

Del kupnine bodo sicer deležni tudi vsi zaposleni v podjetju Pipistrel, saj so po besedah Iva Boscarola, prav oni najbolj zaslužni, da je podjetje danes tam kjer je. 

Donacija namenjena trem velikim projektom

Po prvih podatkih bo 25 milijonov namenjenih za tri velike projekte, ki bodo v prihodnje močno povečali kvaliteto bivanja v mestu. Boscarol upa, da bo z donacijo navdihnil druge gospodarstvenike, da bodo ti v prihodnje del sredstev namenili lokalni skupnosti. 

Kateri so ti projekti?

20 milijonov evrov bo občina namenila gradnji novega sodobnega zdravstvenega doma s helikopterskimi parkirišči, saj bo dobila lasten helikopter za nujne primere.

Drugi del donacije bo šel za gradnjo sodobnega muzeja letalstva. Z muzejem bo domača kulturna dediščina na področju letalstva dobila prostor s sodobno infrastrukturo, ki bo namenjena turizmu.

Tretji del donacije pa bo šel ozelenitvi in hortikulturni ureditvi ajdovske občine. Želijo nadomestiti podrta drevesa in zelenice, ki so bile v zadnjih letih odstranjene zaradi novih gradenj.

 

Tadej Beočanin, župan občine Ajdovščina, se je za donacijo zahvalil: 

»V svojem imenu in imenu vseh občank in občanov se Taji in Ivu Boscarolu iz srca zahvaljujem za donacijo. Ajdovščina je bila v torek razglašena za razvojno najbolj prodorno občino v Sloveniji.

Ta donacija bo pomenila še dvakrat hitrejši razvoj v prihodnjih štirih letih. Za primerjavo, znesek donacije je enak povprečnemu celoletnemu proračunu občine, ki jo ima občina za investicije na voljo v štirih letih. 

Novemu lastniku Pipistrela, družbi Textron Inc, izrekam dobrodošlico v Ajdovščini. Vesel sem zaveze, da bodo nadaljevali in nadgrajevali dejavnost Pipistrela v Ajdovščini. Pri tem lahko računajo tudi na našo podporo,« je povedal župan Ajdovščine.

Kljub prodaji podjetja Pipistrel bo poslovna stavba ostala v rokah Občine Ajdovščina, saj gre za spomenik nacionalnega pomena. 

Starejše novice