Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Čet, 20.6.2024 14:00
Kibernetska varnost je nenehna borba.

Poročali smo o opozorilu Gospodarske zbornice Slovenije, da avtorska dela v državnem sistemu Cobiss Ela niso ustrezno zaščitena.

Cobiss Ela je nova platforma za izposojo e-knjig, ki jo je pripravil državni zavod IZUM. Zaživela je v ponedeljek.

Kot smo poročali, so se na določenih spletnih forumih le nekaj ur po izidu platforme pojavili načini, kako brez težav zaobiti zaščito pri branju knjig.

To pomeni, da so lahko knjige odklenili in jih brez nadzora delili, kar je v nasprotju z interesi avtorjev in založnikov.

Tega niso pričakovali

Za komentar smo zaprosili nekatere od deležnikov: Mladinsko knjigo, IZUM, Gospodarsko zbornico Slovenije, Društvo slovenskih pisateljev in Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto, ki je koordinatorka Cobiss Ele. 

Aleš Bošnjak, direktor IZUM, je poudaril, da je mogoče streti vsak sistem, kakor je tudi mogoče skopirati knjigo. V obeh primerih gre za nezakonito dejanje, kakor je nezakonito tudi širjenje metod, ki to omogočajo, kar je kršenje avtorskih pravic. Od bralca oziroma bralke pa je odvisno, ali bo izvršil oziroma izvršila to kaznivo dejanje.

O sami aplikaciji pa je dejal, da je imela standardno zaščito, da bi bila dostopna čim širšemu krogu bralcu. Zaradi pritiskov založnikov bodo zaščito zvišali; novo aplikacijo z najvišjo možno stopnjo zaščite bodo pripravili v najkrajšem možnem času, vendar pa je Bošnjak poudaril, da 100-odstotne zaščite ni.

Da se bo to zgodilo, sicer niso pričakovali, saj so tudi predhodni sistemi imeli isto zaščito. A takšna je kibernetska varnost, je dejal: nenehna borba.

Na Mladinski knjigi so nam povedali sledeče:

»Mladinska knjiga se je pridružila sodelovanju pri platformi COBISS Ela s predpogojem, da le-ta zagotavlja ustrezno zaščito vsebin, saj smo dolžni zagotavljati najvišje založniške standarde in skrbno ravnati z intelektualno lastnino naših avtorjev. 

Ob pojavu informacije o možnosti zlorabe smo se nemudoma odzvali in zaščitili naše vsebine ter ocenjujemo, da se je enako ustrezno odzval tudi IZUM, saj je zaščito dvignil na raven, ki presega zaščito, ki je bila na voljo ob uvedbi nove platforme. Iskreno želimo, da bi bralci čim bolj uživali v dobrih vsebinah Mladinske knjige«.

Luka Blažič, direktor Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, nam je povedal, da resno preučujejo, »kaj je na stvari, saj se zavedajo, da je zaščita avtorskih pravic naša prioriteta in prioriteta Cobiss Ele«.

Da gre za velik problem in kršitev, problematiko lastnine, skratka, je dejal Dušan Merc, predsednik Društva slovenskih pisateljev. Gre za krajo, je bil jedrnat Merc, ki je mnenja, da je učinkovito zavarovanje podatkov ena najtežjih stvari.

Starejše novice