Balonarska nesreča leta 2012, foto: Bobo
Rebeka Sivka
Tor, 1.2.2022 15:54
Pred dobrim tednom dni se je na Ljubljanskem barju zgodila balonarska nesreča. Gre za drugo nesrečo z balonom v Sloveniji v zadnjih desetih letih.

Slovenijo je 23. avgusta 2012 pretresla balonarska nesreča na Ljubljanskem barju, v kateri je umrlo šest ljudi, 26 pa jih je nesrečo preživelo. 

Velja za najhujšo nesrečo toplozračnega balona v zgodovini Slovenije, prav tako pa je smatrana za eno najhujših balonarskih nesreč na svetu.

Skoraj deset let kasneje, 22. januarja letos, pa je sledila druga balonarska nesreča, ki se je prav tako zgodila na Ljubljanskem barju. V njej so bile poškodovane štiri osebe. 

Kako varno je sploh letenje z balonom?

Nevarno pristajanje

Do nedavne balonarske nesreče naj bi prišlo pri pristajanju balona, zaključke pa bo podala Komisija za preiskovanje letalskih nesreč po zaključeni preiskavi in analizi nesreče. 

»Na osnovi analiz so nesreče s poškodbami potnikov najpogostejše pri trdem pristanku balona,« za Ljubljanainfo povejo pri Balonarskem centru Barje

Nesreče tudi v tujini

Opozorijo, da se nesreče dogajajo tudi v tujini, vendar pride do relativno malo poškodb. 

»V svetovno znani Kapadokiji letno prepeljejo več sto tisoč potnikov in tudi tam se dogajajo nesreče. Imajo 25 podjetij, ki nudijo komercialno letenje z baloni za turiste.

Večinoma letijo z baloni s kapaciteto 12 do 32 oseb. Naredili so analizo nesreč in ugotovili, da od prevoženih 1.415.913 potnikov v letih od leta 2013 do 2017 je bilo težje poškodovanih 0,002 odstotka potnikov oziroma 28 potnikov,« razlagajo.

Dve nesreči v 44 letih

Prepričani so, da je letenje z baloni v Sloveniji povsem varno. 

»Letenje z baloni je v Sloveniji na visokem varnostnem nivoju v primerjavi z ostalimi državami, kjer se nudijo poleti z baloni. V 44 letih sta se pri nas zgodili dve nesreči s težjimi poškodbami potnikov ali pilota. 

V vsaki letalski dejavnosti se dogajajo nesreče in tudi mi nismo izvzeti. Upamo si trditi, da je pogostost nesreč pri nas najmanjša v primerjavi z ostalim rekreacijskem letenjem,« pravijo. 

Nesreča povzročila manjše zanimanje?

Poraja se vprašanje, ali se je po nedavni nesreči zanimanje za letenje z balonom zmanjšalo. 

 »To težko komentiramo, ker smo izven glavne sezone komercialnega letenja, športno pa letijo člani klubov kot običajno,« še povedo pri Balonarskem centru Barje. 

Starejše novice