Slika je simbolična
Patricija Fašalek
Sob, 20.8.2022 08:00
Energijske pijače so tudi sladkorna bomba. Z eno pločevinko zaužijemo lahko od 12 pa vse do 55 gramov oziroma približno 14 kock sladkorja.

Trg energijskih pijač je eden najhitreje rastočih na svetu, svarijo na Zvezi potrošnikov Slovenije. Predvsem mladi pogosto uživajo energijske pijače, saj trženje agresivno nagovarja prav to občutljivo skupino, otroci in mladostniki pa niti ne razmišljajo o možnih škodljivih učinkih in – ne smemo pozabiti – so pod vplivom vrstnikov. 

Po podatkih študije Z zdravjem povezana vedenja v šolskem obdobju iz leta 2020 kar 42,5 odstotkov mladostnikov in mladostnic v Sloveniji uživa energijske pijače. Številka je zaskrbljujoča predvsem pri fantih, saj energijske pijače pije vsak drugi mladostnik. 

60 odstotkov ljubljanskih osnovnošolcev uživa energijske pijače

Anketa med 200 ljubljanskimi osnovnošolci kaže, da jih te pijače uživa več kot 60 odstotkov, med njimi četrtina »kar tako« ali celo pred in med športnimi dejavnostmi, so zaskrbljeni na Zvezi potrošnikov Slovenije. 

Glede na odgovore v spletni anketi imajo otroci te pijače pogosto na voljo v domačem hladilniku, kjer si jih preprosto postrežejo z vednostjo staršev.

Starši in tudi športni klubi, kjer otroci in mladostniki aktivno preživljajo prosti čas, morajo uživanju energijskih pijač nameniti posebno pozornost. 

Na tej ljubljanski šoli te pijače nezaželene

Svoj del odgovornosti moramo prevzeti vsi, predvsem pri ozaveščanju o tej problematiki, vendar lahko trgovci naredijo še korak naprej. Zveza potrošnikov Slovenije poziva slovenske trgovce, naj preverjanje starosti kupcev energijskih pijač postane sestavni del odgovorne maloprodaje in usposabljanja osebja. 

Pomembno breme izobraževanja o tveganjih, povezanih z uživanjem energijskih pijač, nosijo tudi osnovne šole. Številne že danes v to vlagajo veliko, pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Za primer so navedli Osnovno šolo Danile Kumar iz Ljubljane, kjer so pojasnili, da so vsi organi njihove šole podprli oziroma sprejeli sklep, ki so ga dodali tudi v pravila o šolski prehrani: 

»Vnos hrane in pijače, ki ni usklajena z načeli zdrave prehrane otrok in mladostnikov (gazirane in negazirane sladke pijače, vse vrste sladkih in slanih prigrizkov, taki imenovane 'fast food' jedi in podobno), v šolski prostor in k šolskim aktivnostim ni zaželen.«

Prav tako pri vseh šolskih aktivnostih in na območju šolskega prostora ukrepajo v primeru tovrstnih nezaželenih vedenj.

Slovenski pediatri opažajo posat težav

Tudi na Združenju za pediatrijo Slovenije so poudarili, da opažajo porast problematike v smislu spremenjenega načina prehranjevanja, obnašanja in hkratnega uživanja drugih sredstev za poživitev ali sprostitev mladostnikov. 

Obstajajo klinični primeri urgentnih obravnav zaradi motenj zavesti, srčno-žilne problematike, bolečin v črevesju, motenj prebave, spanja itd. pri mladostnikih zaradi zaužitja večjih količin energijskih pijač. Tudi Združenje za pediatrijo Slovenije podpira celovito akcijo in pritisk na odločevalce, kar bi prineslo zakonodajno spremembo o omejitvi prodaje energijskih pijač. 

Na Ministrstvu za zdravje prav tako področju pitja energijskih pijač med otroci in mladostniki namenjajo posebno pozornost, saj jih po podatkih uživa več kot tretjina mladostnikov, od tega vsak šesti 11-letnik in vsak drugi 15-letnik in večina z vednostjo staršev. 

Mladi uživajo energijske pijače tudi v želji po budnosti, boljšem spominu, hitrejši odzivnosti, ki jih potrebujejo za igranje računalniških iger pozno v noč. Vse skupaj lahko vpliva na njihovo krajši spanec in moten ritem spanja, kar prispeva k utrujenosti, razdražljivosti, slabšemu spominu in s tem tudi vplivu na njihovo duševno zdravje. 

Zato bo ministrstvo za zdravje v prihodnje torej več pozornosti namenilo zlasti osveščanju staršev, otrok in mladih o zdravem življenjskem slogu, o pomenu kakovostnega spanja, in ne toliko sami prepovedi prodaje energijskih pijač. 

Zakaj so tako problematične?

»Skrivnost« energijskih pijač je v kombinaciji sladkorja, ki zagotavlja energijo, in kofeina, ki spodbuja delovanje centralnega živčnega sistema, poveča pozornost in zmanjša zaspanost. Zaradi naštetega so energijske pijače zelo privlačne za mlade. 

Po mnenju proizvajalcev so spodbujevalni učinki posledica interakcije med različnimi sestavinami (kofein, tavrin, d-glukuronolakton, sladkor), zato naj samo uživanje kave ne bi imelo enakega učinka. 

Ob zaužitju kofeina se po vrsti kemičnih procesov v možganih začne sproščati hormon adrenalin, ki povzroči razširitev dihalnih poti, pospeši srčni utrip in pretok krvi skozi mišice, zviša krvni tlak in količino sladkorja v krvi ter napne mišice. 

V skladu z mnenjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje lahko uživanje energijskih pijač ob večjih telesnih naporih povzroči srčne aritmije ali celo hujše zaplete delovanja srčne mišice. Poleg tega kofein v možganih blokira delovanje adenozina, kar omogoča budnost in večjo zbranost. 

Po prenehanju delovanja adrenalina pa nastopita utrujenost in poslabšanje razpoloženja, zaradi česar ljudje navadno posežejo po novem odmerku kofeina. Na Inštitutu tudi izpostavljajo, da so  energijskim pijačam pogosto dodani še nekateri vitamini in minerali, zato da pijača daje vtis tako imenovane »športne pijače«. 

Pravzaprav pa med sestavinami ne najdemo niti ene, ki bi bila v taki obliki koristna za zdravje otrok in mladostnikov.  

Starejše novice