Ljubljanainfo
Sre, 9.8.2023 17:07
Poplave so veliko škode povzročile tudi v slovenskih knjižnicah, v nekaterih uničena celotna skladišča.

Vodna ujma v zadnjih dneh ni prizanesla niti knjižnicam.

Iz Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka so sporočili, da je vodna ujma uničila krajevno knjižnico Poljane.

Poplava je prizadela tudi Osrednjo knjižnico Mozirje, vendar ne v velikem obsegu. Poškodovani so kletni prostori in spodnje police knjig.

Vodna ujme je med drugim zelo ogrožala Knjižnico Medvode, ki je na sotočju Save in Sore. Fotografije, ki jih je v petek splet ponesel v svet, so kazale grozečo sliko, ki se k sreči ni uresničila.

V Krajevni knjižnici Janeza Trdine v Mengšu številne težave

V enoti Knjižnice Domžale, Krajevni knjižnici Janeza Trdine v Mengšu je zaposlena tik pred začetkom poplave umaknila večino gradiva, ki je bilo na tleh.

Škoda je v osrednjem prostoru tako nastala praktično le na opremi in elektroniki. V celoti pa je uničeno skladišče v kleti, kjer je bilo hranjeno knjižnico gradivo.

Knjižnico so s pomočjo številnih prostovoljcev že skoraj povsem počistili. Težave še naprej predstavljajo telekomunikacijske povezave, ki so na območju občine prekinjene, ponovno naj bi jih vzpostavili v roku deset dni.

Veliko škode tudi v knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem

Tudi v Osrednji knjižnici Celje do poplavljanja prostorov ni prišlo. Zaradi visokega vodostaja Savinje, ob kateri je knjižnica, in možnosti njenega razlitja, so knjižnično gradivo in opremo v petek preventivno prenesli iz kletnih prostorov v višja nadstropja.

Opremo že vračajo, da bi otroški oddelek lahko čim prej ponovno sprejel svoje mlade bralce. 

Tudi iz Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem, ki deluje na območju Črne na Koroškem, Mežice, Prevalj in Raven na Koroškem so sporočili, da je naravna nesreča na območju sicer povzročila veliko škode, a na srečo enote knjižnice po do sedaj znanih informacijah niso bile neposredno prizadete.

V Sloveniji deluje 58 splošnih knjižnic, ki svojo dejavnost opravljajo s knjižnično mrežo na 276 lokacijah širom Slovenije.

Starejše novice