Premier je prispeval svoj podpis za pravico do splava (foto: Ljubljananinfo).
Ljubljanainfo
Pet, 26.4.2024 18:00
Prišla sta oddati podpis, on je nosil velik šopek roza vrtnic.

V centru Ljubljane, tik ob centralni tržnici v Ljubljani, Inštitut 8. marec danes zbira podpise za varen in dostopen splav v Evropi

Gre za evropsko državljansko pobudo, za katero potrebujejo milijon podpisov.

Premier Golob med podpisovanjem peticije (foto: Ljubljananinfo).

Tam smo srečali tudi predsednico Državnega zbora Republike Slovenije Urško Klakočar Zupančič, kmalu pa sta se oglasila še premier Robert Golob z velikim šopkom roza vrtnic in njegova spremljevalka Tina Gaber

Prišla je še Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, ki je seveda premierja in njegovo spremljevalko pozvala k podpisu. 

»Jaz sem že spletno glasovala,« 

je povedala Tina, premier Golob pa: 

»Jaz sem bolj staromodne vrste, rad se podpišem z roko.«

Premier je damam, ki so zbirale podpise, podaril vrtnice (foto: Ljubljananinfo).

Predsednik vlade je tako vnesel svojo EMŠO številko, ime in priimek, se podpisal in prispeval svoj glas za pravico do splava. 

Potem pa je predsednik vsem sodelujočim na stojnici, kjer so zbirali podpise, podaril po eno vrtnico.

Kako poteka zbiranje podpisov je prišla pogledati tudi Nika Kovač, Tina Gaber pa je držala vrtnice, medtem ko se je premier podpisoval (foto: Ljubljananinfo).

Naj omenimo, da je Slovenija lahko vzor, saj je prva država, ki je imela pravico do splava zapisano v ustavi. Kot še pravijo v Inštitutu 8. marec, več kot 20 milijonov žensk v Evropski uniji nima dostopa do varnega splava. 

Tako so povezali več kot 20 organizacij iz Poljske, Francije, Španije, Irske, Finske in drugih držav ter pripravili Evropsko državljansko pobudo za varen in dostopen splav v Evropi

Ko bodo zbrali milijon podpisov po vsej Evropi, bosta o tem predlogu odločala Evropska komisija in novi Evropski parlament.

Skupinska fotografija za konec (foto: Ljubljananinfo).

Starejše novice