Ljubljanainfo
Pet, 31.3.2023 14:02
V Ljubljani danes znova poteka protest upokojencev.

V prestolnici se je danes ob 15. uri začel že 3. shod upokojencev, ki ga organizirata Glas upokojencev in Inštitut 1. oktober pod taktirko nekdanjega poslanca SDS Pavla Ruparja.

Protestniki so se zbrali na Trgu republike in se nato odpravili na sprehod po ljubljanskih ulicah. Tudi tokrat so med drugim zahtevali takojšen 20-odstotni dvig pokojnin, ki so nižje od 1000 evrov, in 15-odstotni dvig pokojnin v višini od 1000 do 1500 evrov.

Najnižja mesečna pokojnina bi morala po njihovem mnenju znašati 750 evrov, povprečna neto pokojnina pa 75 odstotkov slovenske povprečne plače.

Od vlade upokojenci pričakujejo, da v ustavo kot pravico upokojencev vpiše 13. pokojnino in pravico do letnega dodatka v višini ene upokojenčeve pokojnine.

Protest so tokrat poimenovali kot vsesplošni protivladni protest, na katerem so predsednika vlade Roberta Goloba pozvali k čimprejšnjemu odstopu.

Premierja, ki je sicer danes začel delovni obisk v Ukrajini, so celo povabili na protestni shod, kjer naj bi mu odstopili mikrofon. Prav tako so na shod povabili predsednico države Natašo Pirc Musar, predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič in ministra za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca.

Shod je bil prijavljen

Po poročanju N1 so na Policijski upravi Ljubljana potrdili, da je bil shod prijavljen, vendar v programu, ki so ga organizatorji policiji prijavili, ni bilo predvidenega sprehoda po ulicah.

Starejše novice