Vir: Twitter profil Marin Medak
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Čet, 30.9.2021 09:47
Večerni naliv je včeraj v prestolnici povzročil veliko škode.

V včerajšnjem nalivu je v zelo kratkem času ob močni nevihti z dolgotrajnim nalivom na območju prestolnice nastalo veliko škode. 

Neurje se je razbesnelo po 20. uri, trajalo pa je približno do polnoči. 

Meteorne vode so zalile več kot 500 objektov.

Neurje je najprej zajelo severovzhod države. Gasilci so imeli z odpravljanjem posledic neurja veliko dela, poroča Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Zalilo tudi Dramo in prostore RTV

»Med predstavo vdira voda od vsepovsod,« je na družbenem omrežju Twitter o poplavi v ljubljanski Drami zapisal eden od uporabnikov. Med predstavo Požigalci so evakuirali gledalce. 

Neprevozni so bili praktično vsi podvozi v prestolnici, tako da je bilo priti z enega konca mesta na drugega praktično nemogoče. 

Poplavljena in neprevozna je bila tudi severna ljubljanska obvoznica. 

Gasilci so posredovali na več kot 280 lokacijah, kjer je meteorna voda zalila kletne in pritlične prostore stanovanjskih in drugih objektov. 

Zalite kleti, uničene strehe

O močnem neurju poročajo iz občine Rogašovci, kjer so gasilci iz drvarnice in kuhinje prečrpali vodo. Močno neurje je zajelo tudi občino Cankova, kjer je strela je udarila v drevo. Meteorna voda je zalila kletne prostore Osnovne šole Puconci in dve stanovanjski hiši. 

V Murski Soboti so gasilci prečrpali vodo iz več stanovanjskih objektov. Prostovoljno gasilsko društvo Pušča je sanirala streho stanovanjske hiše.

V Beltincih so gasilci prečrpali meteorno iz štirih stanovanjskih objektov. V naselju Odranci je bilo v neurju močno poškodovano ostrešje stanovanjske hiše. Lendavski gasilci so prečrpali vodo iz kletnih prostorov Dvojezične osnovne šole 1 in v Dolgi vasi odmašili kanalete in očistili garažo stanovanjskega objekta. 

V občini Ljutomer so gasilci prečrpali meteorno vodo iz kar petnajstih kletnih prostorov in štirih garaž ter očistili eno cestišče.

Na nekaj objektih je meteorna voda vdirala skozi streho. Prav tako je nekaj vozil obtičalo v poplavljenih podvozih.

V kratkem času padlo ogromno dežja

Kot poročajo meteorologi Agencije Republike Slovenije za okolje so na Sotinskem bregu in v Ljubljani včeraj popoldne oziroma zvečer zabeležili rekorden naliv. Na Sotinskem bregu je postaja izmerila 58 milimetrov v 30 minutah in 76 milimetrov dežja v 60 minutah. 15-letni rekord je doslej znašal »le« 34 oziroma 37 milimetrov. 

Še hujši je bil naliv za Bežigradom. Tam je zapadlo 63 milimetrov v 30 minutah in 94 milimetrov v 60 minutah. To ni samo postajni rekord, temveč sta vrednosti med največjimi izmerjenimi v Sloveniji v zgodovini.

Kakšno vreme nas čaka danes? 

Danes bo na Primorskem delno jasno, pihala bo šibka do zmerna burja, napovedujejo meteorologi. Drugod bo dopoldne še oblačno, rahel dež bo povsod ponehal. 
Popoldne se bodo oblaki trgali.

Najvišje dnevne od 14 do 19, na Primorskem do 24 stopinj Celzija.

Vir: ARSO

Kakšno bo vreme v prihodnjih dneh? 

Jutri bo v zahodni Sloveniji pretežno jasno, drugod bo občasno nekaj več oblačnosti. Zjutraj bo po nekaterih nižinah nekaj megle. Burja na Primorskem bo ponehala. Jutranje temperature bodo od 3 do 9, na Primorskem do 12, najvišje dnevne od 15 do 20, na Primorskem do 23 stopinj Celzija.

V soboto bo povečini sončno z jutranjo meglo po nižinah. V nedeljo se bo krepil jugozahodni veter. Na zahodu bo občasno deževalo, drugod bo še suho vreme.

Vir: ARSO

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice