Rebeka Sivka
Ned, 26.9.2021 13:55
Obstaja kar nekaj avtomobilov, ki jih zaradi njihove znatne rasti vrednosti ne bi smeli prodati.

Strokovnjaki iz registra o zgodovini avtomobilov carVertical so analizirali trg ter pripravili seznam desetih avtomobilov, ki jih zaradi njihove znatne rasti vrednosti škoda prodati.

1. Alfa Romeo GTV

Kot večina kupejev tistega časa je bil tudi Alfa Romeo GTV na voljo s štiri ali šestvaljnim bencinskim motorjem. Čeprav je bil njihov model štirivaljnega motorja znan po svoji živahnosti, je bila najdražja različica GTV-ja tista, ki je opremljena s šestvaljnim motorjem Busso. 

Motor, ki je postal as v rokavu znamke Alfa Romeo, pomembno prispeva k občutno naraščajoči ceni Alfa Romeo GTV.

Čeprav njegova vrednost, tako kot pri večini italijanskih avtomobilov, ne raste z enako hitrostjo kot pri nemških kolegih, so danes dobro vzdrževani primerki vredni več kot 30.000 evrov.

2. Audi V8

Audi A8 velja za splošno priznan tehnični in inženirski vrhunec te znamke. Še pred limuzino A8 pa je bil Audi V8 za kratek čas zastavonoša tega podjetja.

Elegantna limuzina je bila na voljo le z motorjem V8, zaradi česar je bil ta avtomobil takrat poseben. Nekateri močnejši modeli so imeli tudi šeststopenjski menjalnik.

Audi V8 je postavil temelje današnjemu podjetju, vrhunskemu proizvajalcu avtomobilov in neposrednemu tekmecu znamk BMW in Mercedes-Benz.

Poleg tega je Audi V8 veliko bolj redek od drugih enakovrednih avtomobilov, zato ne preseneča, da je vrednost te luksuzne limuzine začela naraščati.

3. BMW 540i

Že desetletja serija 5 prednjači v razredu luksuznih limuzin. Kljub temu generacija E34 uspešno zaseda srednje mesto med precej starejšima in dražjima modeloma E28 in E39.

Osemvaljna različica je bila na voljo le nekaj let, zato je v Evropi in ZDA precej redkejši kot BMW M5. Poleg tega je moč V8 motorja zelo podobna moči BMW M5.

Najbolj zadovoljiva lastnost tega modela je dostopnost. Čeprav je vrednost BMW M5 poskočila v nebo, je 540i veliko cenejši, vendar to ne bo trajalo dolgo, ocenjujejo pri carVertical.

4. Jaguar XK8

Jaguar XK8, ki je debitiral v devetdesetih letih, je nastopil v obliki kupeja ali kabrioleta. Ponujal je različne zmogljivosti motorja in udobje, kar je zadovoljilo večino lastnikov XK-ja.

Jaguar XK8 je bil eden prvih resnično sodobnih Jaguarjev, ki je dvignil lestvico kakovosti, tehnologije in preostalih vrednosti. Za dobro vzdrževan in dobro negovan primerek boste morali odšteti najmanj 15.000 do 20.000 evrov.

Jaguar XK-R, ki je med ljubitelji avtomobilizma še bolj zaželen, pa je še dražji.

5. Land Rover Defender

Pri Land Roverju niso skrivali dejstva, da so bile prve generacije terenca Defender zasnovane kot večnamenski praktični nakup za tiste, ki delajo na kmetijah.

Njegova preprosta zasnova in sposobnost premagovanja vseh mogočih ovir sta Land Rover Defenderju prislužila status zelo zmogljivega terenca, ki je primeren za vse razmere.

Danes bi lahko vrednost serije I in serije II marsikoga presenetila.

Na primer, terenci, ki so doživeli že vse mogoče, so vredni med 10.000 in 15.000 evrov, medtem ko so obnovljeni ali tisti z minimalno obrabo pogosto vredni več kot 30.000 evrov.

6. Mercedes-Benz E300, E320 in E420

Mercedes-Benz je v relativno dolgem obdobju proizvodnje poslal na cesto več kot dva milijona primerkov modela W124. Nekateri so končali na odpadu, drugi pa še vedno kažejo znake življenja. Skrbno vzdrževani modeli so vredni celo premoženje.

Seveda so bili najdragocenejši modeli W124 označeni z oznako 500E ali E500 (odvisno od leta izdelave).

Le nekaj korakov nižje po lestvici pa imajo modeli E300, E320 in E420 potencial, da postanejo dobičkonosna naložba, saj se bodo zanje potegovali številni zbiralci.

7. Saab 9000 CS Aero

Volvova Ahilova peta je bila vedno Saab. Ta je dajal prednost varnosti potnikov, hkrati pa zagotovil čar in moč z izjemnimi turbo motorji.

Saab 9000 CS Aero je več kot le limuzina srednje velikosti. Predstavljen je bil pozno v proizvodnem procesu in je v zadnjem letu proizvodnje veljal za vrhunec serije Saab 9000. 

Saab 9000 CS Aero je, kot bi lahko domnevali, danes precej redek avto. Čeprav niso razkrili, koliko primerkov je bilo narejenih, je lahko ta model dobra naložba.

8. Toyota Land Cruiser

Pri Toyoti so ustvarjanje mnenja prepustili kupcem njihovih avtomobilov, ki še do danes soglasno trdijo, da je Toyota Land Cruiser eden najboljših terencev na svetu.

Čeprav imata zgoraj omenjena modela isto ime, je med njima več tehničnih razlik, kot bi si mislili. J80 je uspelo združiti jasno preprostost z vsakodnevno uporabnostjo. J100 je bil precej bolj razkošen, zasnovan za daljša potovanja, vendar z nič manj talenta za izkopavanje iz blatnih jarkov.

Širok nabor zanimivih funkcij danes lastnikom terencev J80 in J100 nudi izjemno visoko preostalo vrednost. Tudi tisti primerki, ki so videli najbolj divje in oddaljene kotičke sveta, lahko prinesejo kar 40.000 evrov.

9. Wolkswagen Corrado VR6

Volkswagen je ljudem v zadnjih nekaj desetletjih ponudil mnogo posebnih, a ne vedno hvale vrednih vozil. Volkswagen Corrado VR6 je izjema.

Zaradi nenavadnega videza, izjemnega motorja in zelo uravnoteženega vzmetenja se boste spraševali, zakaj je tako malo ljudi v začetku devetdesetih let kupilo ta avto.

Volkswagen Corrado takrat ni bil tako priljubljen kot Opel Calibra, a naj bi to danes veljalo za prednost. Vrednost šestvaljne različice se je v zadnjih letih začela močno povečevati in ta trend se bo predvidoma nadaljeval.

10. Volvo 740 Turbo

V osemdesetih letih je bil Volvo 740 Turbo dokaz, da bi lahko bilo očetovo (ali mamino) vozilo, zaradi katerega se vam začne zehati, tako hitro kot Porsche 924.

Zaradi fleksibilnosti ter združevanja praktičnosti z vznemirljivimi zmogljivostmi je Volvo 740 Turbo izjemen primerek avtomobila, katerega vrednost narašča. Predvidoma se bo to nadaljevalo, zlasti v prihodnjih letih, še ocenjujejo strokovnjaki iz carVertical.

Starejše novice