Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Sre, 16.2.2022 13:34
Premier je na družbenem omrežju Twitter sporočil, da bodo prisluhnili predlogom strokovne skupine. V prihodnjih dneh in tednih bo tako odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov.

»V naslednjih dneh in tednih bo skladno z izboljšano epidemiološko situacijo ter predlogom strokovnih skupin odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov,« je na Twitterju zapisal predsednik vlade Janez Janša.

Ob tem se je zahvalil vsem, ki so se cepili in tako omogočili vračanje v normalnost. Vlada bo o predlaganem sproščanju odločala na seji v četrtek.

Strokovna skupina je na torkovem posvetu o aktualnih epidemioloških razmerah na Brdu pri Kranju začrtala smer postopnega sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

»Čas je, da se začnemo pripravljati na to, da se vrnemo v novo normalnost, da začnemo s sproščanjem ukrepov. Previdno in postopno,« je povedala vodja svetovalne skupine Mateja Logar.

Kaj je predlagala stroka?

Predlagajo odpravo pogoja PCT v bankah, trgovinah, na poštah, upravnih enotah, bencinskih servisih, na smučiščih, v javnem prevozu in na terasah gostinskih lokalih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj niso predlagali.

Prav tako predlagajo ukinitev karanten ob visoko tveganem stiku in zaustavitev iskanja tveganih stikov. Poklukar je napovedal, da bi se lahko odrejanje karanten predvidoma končalo v petek.

Predlagajo pa ohranitev pogoja maksimalnega števila ljudi, ki so lahko istočasno v določenem prostoru, še vedno je tudi pomembno, da se ohranjajo splošni higienski ukrepi, kot so nošenje mask v zaprtih prostorih, vzdrževanje razdalje, razkuževanje rok, higiena kašlja, prezračevanje ter delo od doma. 

Ob postopnem ukinjanju pogoja PCT se bo postopno ukinjalo tudi brezplačno hitro testiranje. Z 28. februarjem bo konec plačljivega testiranja za zaposlene, od delodajalca bo odvisno, ali bo to v svojem podjetju ohranil ali ne. Se pa testiranje za zdaj ohranja v zdravstvu, sociali in šolstvu.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice