Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Sre, 29.5.2024 14:37
Ob Evropskem tednu boja proti raku je dobro vedeti, kako lahko sami zmanjšamo možnost, da zbolimo z rakom. Z vami tako delimo 12 uporabnih nasvetov.

Od 25. do 31. maja poteka Evropski teden boja proti raku, ki ga organizira Združenje evropskih zvez za boj proti raku in je namenjen ozaveščanju o preventivi raka ter spodbujanju dostopnosti do zdravljenja.

Letošnji slogan tedna je 'Pogovarjajmo se o preventivi raka'. Z njim želijo poudariti, da lahko z zdravim načinom življenja in rednimi pregledi močno vplivamo na zmanjšanje tveganja za nastanek raka.

Zveza slovenskih društev za boj proti raku je tako delila 12 nasvetov, kako lahko sami zmanjšamo ogroženost z rakom.

Gre za nasvete, kako živeti, da bi kar najbolj zmanjšali individualno ogroženost, v prebivalstvu pa bi tako posledično zmanjšali zbolevnost in umrljivost za rakom.

12 nasvetov proti raku

1. Ne kadite
Kot prvi nasvet strokovnjaki opozarjajo, da ne kadimo in uporabljamo tobačne izdelke v kakršnikoli obliki. Ob tem pa kadilce opozarjajo, da naj čim prej opustijo kajenje.

2. Ne izpostavljajte se tobačnemu dimu
V drugem nasvetu je zapisano, da kjer kdo kadi, tudi ljudje v njegovi okolici vdihavajo tobačni dim. Tako se z izpostavljenostjo tobačnemu dimu iz okolja tudi nekadilcem veča ogroženost za infarkt, pljučnega raka ali druge bolezni.

3. Vzdržujte zdravo, normalno telesno težo
Debelost povzroča večje tveganje, da zbolimo z rakom debelega črevesa in danke ter številnimi drugimi rakavimi boleznimi. Zato vzdržujte normalno težo z uravnoteženo prehrano z veliko zelenjave in sadja ter s telesno dejavnostjo.

4. Vsak dan bodite telesno dejavni
Omejite čas, ki ga preživite sede. Tako strokovnjaki svetujejo, da se udejstvujemo v raznih dejavnostih kot hitra hoja, tek, kolesarjenje, plavanje ali teh na smučeh.

5. Prehranjujte se zdravo
Jejte veliko polnozrnatih izdelkov, stročnic, zelenjave in sadja. Ne jejte preveč kalorične hrane z veliko sladkorja in mastnih živil ter se izogibajte sladkim pijačam. Prav tako se izogibajte mesnim izdelkom, rdečemu mesu in preslanim živilom.

6. Omejite pitje vseh vrst alkoholnih pijač
Strokovnjaki poudarjajo, da je za preprečevanje raka najbolje, da alkoholnih pijač sploh ne pijemo, saj pitje povzroča najmanj sedem vrst raka.

»Tveganje za nastanek raka se veča z vsako popito alkoholno pijačo. Več alkohola kot zaužijete, večja je ogroženost,« je zapisano med nasveti.

7. Čim manj se izpostavljate sončnim žarkom
Uporabljajte zaščitna oblačila, pokrivala, sončna očala in kreme. Pazite, da vas, še posebej pa otrok, ne opeče sonce. Tudi sončenje v solarijih ni varno, saj je učinek podoben kot pri soncu.

8. Na delovnem mestu se zaščitite pred snovmi, ki povzročajo raka
Strokovnjaki svetujejo, da se pozanimajte, s kakšnimi snovmi imate opravka na delovnem mestu in upoštevajte navodila za varnost in zdravje pri delu.

9. Preverite, če ste doma izpostavljeni radonu
Kjer je v zemljišču več radioaktivnega elementa radona, lahko prodira v stavbe, in sicer v bivalne in delovne prostore.

Redno zračenje pomembno zmanjša koncentracijo radona v prostorih, s čimer se zmanjša možnost za nastanek pljučnega raka.

10. Ženske
Strokovnjaki razlagajo, da dojenje manjša ogroženost z rakom, prav tako pa svetujejo omejitve pri jemanju hormonskih zdravil za lajšanje menopavznih težav, saj so povezana z nekaterimi vrstami raka.

11. Cepljenje pri otrocih
Med nasveti strokovnjakov je prav tako cepljenje otrok, in sicer svetujejo cepljenje proti hepatitisu B ter človeškim papilonskim virusom.

12. Udeležujte se organiziranih presejalnih programov
Ne nazadnje pa je med nasveti udeleževanje organiziranih presejalnih programov. Po 50. letu opravite test na prikrito krvavitev v blatu, ki vam ga omogoča program SVIT.

Ženske, redno hodite h ginekologu na pregled celic v brisu materničnega vratu. Če dobite vabilo na pregled v programu ZORA, se nanj odzovite

Ženske, starejše od 50 let, redno hodite na preventivni mamografski pregled. Ko dobite vabilo programa DORA, se odzovite nanj.

Starejše novice