Foto: Policija
Ljubljanainfo
Čet, 17.8.2023 14:43
Med delom v policijskem nadzornem centru za telekomunikacije je zaznal težavo s prekinitvami komunikacij in takoj ukrepal.

Policist urada za informatiko in telekomunikacije v koroški regiji, ki je bila zaradi naravne nesreče tudi komunikacijsko odrezana od sveta, je od sobote, 5. avgusta, do srede, 9. avgusta, prebival v bližini oddajnikov in tako zagotavljal delovanje telefonskih in radijskih komunikacij, ki so bile nujno potrebne za delo interventnih služb.

»Brez komunikacije bi bilo delo na območjih naravne nesreče nepredstavljivo. Zato je bilo v upravljanje in vnovično vzpostavitev sistemov poleg policijskih strokovnjakov vključeno tudi drugo strokovno osebje in Letalska policijska enota, ki je zaradi neprevoznih cest in velikih težav z dostopom pomagala s helikopterskim prevozom materiala,« so sporočili s policije.

Prevoz po zraku sprva zaradi izredno slabega vremena ni bil mogoč, zato je policist urada za informatiko in telekomunikacije moral proučiti še druge možnosti prihoda na območje. 

»Težave ne moreš rešiti tako, da na objektu samo pritisneš gumb vklop/izklop. Zato ničesar, ampak res ničesar ne smeš pozabiti vzeti s sabo. Pri čemer moraš pomisliti na vse možne scenarije: katere kable je treba povezati, kaj je treba prilagoditi … Imeti moraš zmogljivo vozilo s pogonom na vsa štiri kolesa in s takšno višino, da bo premagovalo pot polno ovir. Imeti moraš večje število agregatov in nekaj deset litrov goriva zanje. Imeti moraš ključe za vrata vseh objektov; kable, žice, vtičnice, klešče in številno drugo orodje ter 'rezervne' dele, potrebne za vzpostavitev delovanja bazne postaje.

Tudi motorno žago, verige in podobno, če bi jih morda potreboval. In imeti moraš tudi svoje osebne stvari, ki bi jih sam potreboval, če se izkaže, da moraš tam ostati in prespati neznano število dni. Vse to pa moraš pripraviti v največ dveh urah,« je pojasnil.

Na območje se je prebil z avstrijske strani, pri čemer so mu pomagali avstrijski policisti in dva domačina, od katerih je eden tudi sam bil policist, ki domačega kraja zaradi ujme ni mogel zapustiti.

Z njegovo pomočjo je bil prvi sistem vrnjen v delovanje, s tem pa tudi komunikacija med prebivalstvom in interventnimi službami.

»Ker se je naš policist zavedal pomembnosti sistema, je ostal na območju, domačini pa so mu prijazno ponudili prenočišče in hrano,« so sporočili s policije.

Do srede, 9. avgusta, je praktično sam skrbel za delovanje celotnega komunikacijskega sistema, njegova »odisejada« pa se je zaključila z vzpostavitvijo električnega napajanja.

Domačini so policista, ki je sicer s Primorske, poimenovali »prvi reševalec«. Izpostaviti se ni želel, je pa obljubil, da bo ljudi, ki so ga srčno sprejeli in lepo skrbeli zanj v času nenačrtovanega bivanja pri njih, obiskal takoj, ko se zadeve normalizirajo.

Starejše novice