Foto: Bobo
STA
Sre, 4.5.2022 15:16
Vlada bo po napovedih ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška preverila zadnje dogajanje na trgu pogonskih goriv in po potrebi ukrepala.

Odločitev vlade, da ne regulira več cen pogonskega goriva se že pozna pri drastičnih podražitvah ter splošnem nezadovoljstvu. Kaj odgovarjajo v vladi ter kako cene, količine goriva in stabilizacijo trga utemeljuje minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

»Cene goriv smo omejili zaradi nestabilnosti na trgu«

Kot je ob robu podpisa pisma o nameri za vzpostavitev Gospodarskega logističnega središča Feniks v Posavju povedal Počivalšek so se cene regulirale zaradi nestabilnosti.

»Cene goriv smo omejili zaradi nestabilnosti na trgu.« 

Kot še doda, pa so se razmere od uvedbe regulacije sedaj stabilizirale tako v smislu količin kot tudi cen. »Bomo pa preverili vse, kar se dogaja na trgu, in po potrebi ukrepali,« je zagotovil.

Komentiral je tudi torkovo izjavo najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba, da trg v Sloveniji ne deluje in da je čas za pametno regulacijo.

Kot je izpostavil, imamo v Sloveniji tri ponudnike, nimamo duopolnega sistema. Po njegovih besedah je prav tako treba pogledati analizo prodaje posameznih goriv, ne samo števila trgovcev.

Slovenija edina država v Evropi z regulacijo cen?

Gospodarski minister je v pogovoru dodal še, da je bila Slovenija edina država v Evropi, ki je imela regulirane cene.

»V preteklem obdobju smo sprostili marže, to, kar se dogaja sedaj na cenovnem področju, pa se dogaja zaradi rasti cene osnovne surovine, ki predstavlja med 40 in 50 odstotkov cene goriva,« je pojasnil.

V kolikor trg ne deluje tako kot je treba, imamo po ministrovih besedah tudi agencijo za varstvo konkurence, ki ima dolžnost, da zadeve nadzira in ukrepa.

Napovedi avtoprevoznikov, da bodo v luči rekordnih cen goriva podražili storitve, Počivalšek ni želel komentirati.

»Dejstvo pa je, da avtoprevozniki nimajo teh cen, ampak imajo posebne pogodbe s trgovci, pri katerih se oskrbujejo. Vsak mora nositi odgovornost za to, kar ima,« je sklenil.

Starejše novice