Profile picture for user Nika Vajnhandl Nika Vajnhandl
Ustvarjeno dne
Sre, 24.3.2021 10:14
Uradni veterinarji, ki izvajajo nadzor nad zaščito živali, vedno najprej upoštevajo žival in njeno dobro počutje, vendar so pri vodenju postopkov vezani na zakonodajo.

Kaj se dogaja z Aronom?

Kot smo že poročali, se je pred kratkim zgodila nesreča, kjer je pes ugriznil deklico do smrti. 

Pes Aron, ki je ugriznil deklico nikoli prej ni bil označen kot nevaren pes. Pristojni so ugotovili, da tudi po dogodku ni. Kljub temu, je po zakonu o zaščiti živali določeno, da »če je pes z ugrizom povzročil ali bil soudeležen pri povzročitvi smrti človeka ali suma posebno hude telesne poškodbe, uradni veterinar zaradi odvrnitve splošne nevarnosti in opazovanja na steklino z ustno odločbo odvzame psa in odredi skrbniku takojšnjo namestitev psa v izolatorij pristojne veterinarske organizacije za obdobje do izključitve suma na steklino.«

Kljub temu mnogi menijo, da je kazen za Arona, ki je bil na vrvici doma, nepravična. V ta namen se podpisuje peticija proti evtanaziji Arona.

»Po vseh, do danes znanih informacijah, pes deklice nikakor ni napadel, kakor je bilo slišati od marsikoga in kot so skušali prikazali nekateri mediji, temveč se je deklica zapletla v njegovo verigo ter padla nanj. Pes se je zagotovo ustrašil ter odreagiral nagonsko - ugriznil, kot bi vsak. Nikakor pa je ni trgal in mrcvaril. Po tem naj bi še ležal zraven in jokal,« je zapisal avtor peticije, ki zagovarja prepričanje, da Aron nikakor ni storilec, temveč prav tako žrtev v tej žalostni zgodbi.

Kakšni so zakoni o zaščiti živali?

Uradni veterinar odredi usmrtitev psa:

  • če je z ugrizom povzročil ali bil soudeležen pri povzročitvi smrti človeka;
  • če je iz obvestila iz prvega odstavka prejšnjega člena razvidno, da je pes z ugrizom povzročil ali bil soudeležen pri povzročitvi posebno hude telesne poškodbe.

Usmrtitev iz prejšnjega odstavka se ne sme opraviti pred zaključkom pregledov psa na steklino.

»Upoštevati je treba člene, ki so napisani pred zakonom o usmrtitvi«

»Zakon za zaščito živali predvideva usmrtitev psa, pa vendar pred tem piše v katerih primerih se ugriz psa ne smatra kot ugriz napadalnega oziroma nevarnega psa. Eden izmed teh primerov je nedovoljen vstop tuje osebe na posest, ki je označena, da je tam pes. In to se je tukaj zgodilo. Nikakor ne bi smeli brati zgolj zadnjega dela zakona, ki govori o usmrtitvi, temveč upoštevati tudi vse okoliščine in člene, ki so napisani pred tem,« razlaga avtor peticije.

Starejše novice