Slika je simbolična.
STA
Ned, 26.6.2022 10:15
Po podatkih karierno-zaposlitvenega portala MojeDelo.com je najbolj iskan profil v prvi polovici letošnjega leta na trgu dela prodajalec.

Kot so v sporočilu za javnost ta teden pojasnili pri MojeDelo.com, so med 1. januarjem in 15. junijem našteli 3018 novih oglasov za prodajalce.

Kakšne oglase lahko najdete?

Delodajalci so oddajali še številne oglase za proizvodne delavce (2263 oglasov) in skladiščnike (1318 oglasov), komercialiste (655 oglasov) in svetovalce v prodaji (633 oglasov). V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta se je povpraševanje po prodajalcih podvojilo, prav tako je bilo enkrat več oglasov za skladiščnike.

Delodajalci tako v lanskem kot v letošnjem prvem polletju iščejo tudi delavce na strojih (516 oglasov v prvi polovici 2022), nekaterih poklicev, kot je na primer mesar, diplomirani inženir strojništva in elektrotehnik, ki so bili v lanskem obdobju med top desetimi iskanimi, pa letos ni med najpogostejšimi profili za zaposlitev.

Popularna so administrativna dela

Letos se je na deseto mesto po številu oglasov uvrstil profil administrator, hkrati pa je administracija eno izmed področij z največ prijavami kandidatov - v letošnjem letu se jih je kar 3931 prijavilo na oglase na Mojedelo.com, po številu takoj za prodajalci, pri katerih je bilo 12.844 prijav, so navedli pri MojeDelo.com.

Povpraševanje po delavcih v turizmu in gostinstvu

V polnem zagonu so tudi sezonska dela. Veliko povpraševanja je predvsem po sezonskih delavcih v turizmu in gostinstvu. Po številu oglasov v prvi polovici leta sta se kuhar in natakar znašla na lestvici 10 najbolj iskanih kadrov.

Od 1. januarja do 15. junija je bilo na največjem karierno-zaposlitvenem portalu pri nas objavljenih 516 oglasov za kuharja in 467 za natakarja. Samo v zadnjem mesecu je bilo objavljenih 481 oglasov za oba profila skupaj in med njimi 16 oglasov za šefa kuhinje.

Vpliv pandemije

Med najpogosteje iskanimi kadri v gostinstvu in turizmu so še pomočnik v kuhinji, sobarica, turistični delavec in receptor.

Prav ti profili so si namreč med ustavitvijo družabnega življenja v času covida-19 poiskali delo v drugih panogah in tam ostajajo tudi po ponovnem odprtju barov, restavracij in hotelov.

Dodatna pomoč od držav na Balkanu

Kot so spomnili, se številni delodajalci zaradi pomanjkanja delovne sile po dodatno pomoč obračajo v sosednje države in države na Balkanu.

Sicer pa delodajalci zaradi hitrih sprememb pri kandidatih iščejo predvsem prilagodljivost in pripravljenost na osvajanje novega znanja, kar jim zagotavlja konkurenčnost na trgu.

»Prav zato podjetja, ki želijo ostati konkurenčna, vlagajo v nenehna dodatna izobraževanja zaposlenih. Je pa tudi pri iskalcih zaposlitve zaželeno, da poskrbijo za svoje izpopolnjevanje in pridobivanje dodatnega znanja,« je povedala Nika Rakonjac s portala MojeDelo.com.

Starejše novice