Rebeka Sivka
Čet, 3.2.2022 07:52
Izdelki s palmovim oljem niso ne zdrava, ne trajnostna izbira.

Pridobivanje palmovega olja je velik okoljevarstveni problem, saj na račun nasadov oljne palme krčijo gozdove in ogrožajo številne živalske vrste, opozarja Zveza potrošnikov Slovenije

Hkrati ga najdemo v številnih izdelkih, čeprav palmovo olje zaradi velikega deleža nasičenih maščob in morebitne vsebnosti zdravju nevarnih procesnih onesnaževal tudi z zdravstvenega vidika ni najboljša izbira.

Kje najdemo palmovo olje?

Palmovo olje tako najdemo v številnih keksih s čokoladnim polnilom, sadnih in kakavovih kosmičih, čokoladnih namazih, francoskih rogljičkih, beljakovinskih ploščicah, juhah iz vrečke, picah, paštetah in topljenih sirih.

Se mu potrošniki lahko izognemo? Da, a le z branjem seznama sestavin, ki je pogosto na hrbtni strani embalaže, saj ga najdemo tako v izdelkih trgovskih kot blagovnih znamk, tudi v ekoloških živilih.

Pridobivanje palmovega olja

Palmovo olje pridobivajo iz sadežev oljne palme, ki izvira iz Zahodne Afrike. Ne zahteva posebno bogate zemlje, potrebuje le dovolj padavin in toplo okolje s temperaturo nad 15 stopinj.

Zaradi razmeroma velikega donosa količine olja na hektar je palmovo olje v primerjavi z drugimi rastlinskimi olji najbolj poceni in zato najbolj zaželeno v industriji. Poleg nizke cene ga odlikuje tudi kemijska stabilnost, saj je zaradi večjega deleža nasičenih maščobnih kislin bolj odporno proti oksidaciji.

Palmovo olje je pogosta sestavina

»Prepoznati izdelek s palmovim oljem je na prvi pogled nemogoče, saj so lahko tudi v izdelčnih skupinah, v katerih tega netrajnostnega dodatka ne bi pričakovali. Dober primer so tunine paštete, zamrznjene pice margerita in sadni misliji.

Po drugi strani se mu v skupinah keksov, čokoladnih namazov in zamrznjenjih francoskih rogljičev težko izognemo,« opozarja Nika Kremić prehranska strokovnjakinja pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Kremić dodaja: »Starši preverite, kaj ponudite svojim otrokom. Za otroke, stare tri in več let, so bili glavni viri izpostavljenosti palmovemu olju prav margarine ter »peciva in torte«.

Iz italijanske potrošniške organizacije Altroconsumo so pred leti na testu izdelkov s palmovim oljem, ki jih pogosto uživajo otroci in mladostniki, odkrili prisotnost zdravju škodljivih onesnaževal v mlečnih formulah za dojenčke in glicidil estre v keksih, prigrizkih in čipsu, vrednosti pa so velikokrat presegle sprejemljivo mejo, ki jo je določila Evropska agencija za varnost hrane.« 

Brez palmovega olja

Nekateri proizvajalci so že prepoznali marketinško prednost izdelkov brez palmovega olja predvsem pri trajnostno bolj ozaveščenih potrošnikih, zato na sprednjih straneh nekaterih izdelkov lahko zasledimo trditev »brez palmovega olja«.

Resnično zagotovilo, da ga izdelek ne vsebuje, pa bomo dobili na seznamu sestavin, ki je običajno na zadnji strani izdelka.

Sestavina palmovo olje se skriva za navedbami: »palma«, »palmovo«, »palmina jedrca«, »oljna palma«, »palmina (palmova) maščoba«, mast ali olje. Pogosto je na izdelkih navedena tudi skupina olj (rastlinsko olje ali maščoba), čemur sledi navedba posameznih maščob v oklepaju.

Poiskati alternativni izdelek

Raziskava Zveze potrošnikov Slovenije je pokazala, da palmovo olje najdemo v številnih izdelčnih skupinah, tudi v izdelkih, v katerih ga običajno ne pričakujemo.

Če se mu želimo izogniti, je včasih nujno stopiti iz cone udobja, se morda odpovedati priljubljeni znamki in v isti izdelčni skupini poiskati alternativni izdelek, ki palmovega olja ne vsebuje. S takšno izbiro bomo spodbudili tudi proizvajalce, da premislijo, preden uporabijo netrajnostno palmovo olje, ki je lahko zdravju škodljivo.
 

Skrita sestavina

Palmovo olje najdemo tudi v kozmetičnih izdelkih. A njegovo poimenovanje je mogoče na več kot 25 načinov

Če lahko pri prehranskih izdelkih s seznama sestavin razmeroma preprosto odkrijemo, da vsebujejo palmovo olje, je pri kozmetiki zgodba malce bolj zapletena.

Sestavine, pridobljene iz palmovega olja, so na seznamu INCI namreč lahko poimenovane na več kot 25 različnih načinov, denimo: Elaeis guineensis, Etyl palmitate, Glyceryl, Hydrogenated palm glycerides, Octyl palmitate, Palm kernel, Palm stearine, rastlinska maščoba ali olje...

Različne količine palmovega olja najdemo v izdelkih za nego las ali kože, ličilih, dišavah, sredstvih za zaščito pred soncem, vlažilnih robčkih, zobnih pastah, milih in detergentih.

Starejše novice