Slika je simbolična.
Pia Seidl
Sre, 21.6.2023 11:39
V času napovedanih neviht je pred odhodom iz stanovanja dobro iz vtičnic izklopiti vse elektronske naprave.

Tudi danes in v naslednjih dneh lahko na nekaterih delih Slovenije pričakujemo nastanek nevihtnega sistema, ki ga bo spremljala tudi toča in nevihtni piš. Seveda pa se tovrstnim vremenskim napovedim ne moremo izogniti tudi naprej v poletnem času. 

V Sloveniji poleti, ko je ozračje segreto, beležimo do šestkrat več udarov strel kot sicer.

Udari strel so v naših krajih zelo pogosti, saj se na tem območju mešajo celinsko, mediteransko in gorsko podnebje.

Na leto zabeležimo okoli 60.000 udarov strel, največ v severno-zahodnem delu Slovenije in poleti. S toplimi dnevi, ko je več vlage v ozračju, pa se možnost močnejših neviht z udari strel poveča.

Občutljivost elektronskih naprav na udar strele

Nevihte in s tem tudi strele, pa ne uničijo samo stavb, pridelkov, temveč tudi pogosto poškodujejo ali uničijo modeme, televizorje, igralne konzole in računalnike, saj so elektronske naprave na udar strel še posebej občutljive.

Pred udari strel jih najenostavneje zaščitimo tako, da jih ob napovedani nevihti in pred odhodom na dopust izklopimo iz vseh vtičnic torej natančneje iz komunikacijskega in električnega omrežja.

S sporočilom si obveščen, kdaj lahko pričakuješ udar strele

Sicer pa Telekom Slovenije naročnikom omogoča brezplačno storitev Strela Alarm, ki s SMS sporočilom vnaprej opozori na možnost udara strel na območju fiksnega priključka.

Slednji temelji na sistemu Scalar, ki ga je posebej za spremljanje strel v realnem času razvil Elektroinštitut Milan Vidmar.

Z vklopom storitve uporabniki prejmejo SMS sporočilo, ki vnaprej opozori na možnost udara strel, tako da lahko naprave pravočasno izklopijo iz omrežja.

Starejše novice