Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Čet, 23.2.2023 16:00
Triki za varčevanje.

V zadnjih mesecih smo priča podražitvam električne energije in ker elektriko uporabljamo vsakodnevno, smo preverili, kako lahko sami poskrbimo, da bo račun nižji.

Redno ugašajmo luči in uporabljajmo varčne žarnice

Pri računu za električno energijo lahko prihranimo že s tem, da redno ugašamo luči, ki jih ne potrebujemo.

Dokler imamo na voljo dnevno svetlobo, je dobro dvigniti vse zavese in žaluzije ter v prostor spustiti naravno svetlobo, namesto umetne.

Poleg tega lahko na račun za elektriko vplivamo tudi z uporabo varčnih žarnic, ki bodo delovale dlje časa, kot običajne žarnice in bodo uporabile tudi manj energije.

Izklapljajmo aparate, ki jih ne potrebujemo

Da bodo stroški električne energije nižji, bi morali izklapljati vse elektronske aparate, ki jih ne potrebujemo.

Vendar pa ni pomembno samo, da jih izklopimo, morali bi jih tudi izključiti.

Elektronske naprave tudi v stanju pripravljenosti porabljajo električno energijo, čeprav se morda tega sploh ne zavedamo. Takšne naprave so na primer polnilci za telefon ali računalnik, ki ostanejo vključeni v elektriko tudi ko telefona ali računalnika ne polnimo več, televizorji, igralne konzole in podobno.

Privarčujemo lahko tudi tako, da mobilnega telefona ne polnimo celo noč, ampak čez dan in samo toliko časa, dokler ni poln.

Pranje perila na nižji temperaturi 

Električno energijo lahko prihranimo tudi, če perilo peremo na nižji temperaturi in boben pralnega stroja popolnoma napolnimo.

Le enkrat na dva do tri mesece, je dobro prati pri višji temperaturi, saj bomo tako preprečili nastanek mikroorganizmov v pralnem stroju.

Prihranili bomo tudi, če bomo perilo prali v času, ko je električna energija bolj poceni. To je vsak delavnik med 22. uro zvečer in 6. uro zjutraj ter ob sobotah, nedeljah in praznikih ves dan.

Poleg tega lahko perilo namesto v sušilnem stroju posušimo na zraku.

Hladilnik in zamrzovalnik ne smeta biti preveč ali premalo polna

Hladilnik in zamrzovalnik bosta porabila manj energije, če bosta polna, vendar ne smeta biti niti preveč polna niti premalo, saj porabita več energije.

Pomembno je tudi, da sta nastavljena na optimalno temperaturo. Pri hladilniku je ta temperatura od pet do sedem stopinj Celzija, zamrzovalnik pa mora biti nastavljen na temperaturo minus 18 stopinj Celzija.

Hladilnike je potrebno občasno odtajati, saj plast ledu, ki se nabere v notranjosti povzroči višjo porabo električne energije.

Led pa je vsake toliko potrebno odstranjevati tudi iz zamrzovalnikov, saj prav tako povzročajo izgubo električne energije.

Pomembno je tudi, da hladilnika in zamrzovalnika ne odpiramo po nepotrebnem ter ga ne puščamo odprtega preveč časa, saj s tem povzročimo vdor toplega zraka v notranjost.

Naprava mora vsakič, ko vanjo pride topel zrak, delovati močneje, da se spet ohladi, kar pomeni, da bo takrat porabila tudi več energije.

Da bi zmanjšali čas, ko je zamrzovalnik odprt, bi bilo dobro, če bi si na vrečke za shranjevanje pred zamrzovanjem zapisali, kaj je v vrečki in bi stvari, ki jih želimo prej porabiti dali v ospredje zamrzovalnika.

Z energijo bomo prihranili tudi, če bomo hrano najprej ohladili na sobno temperaturo in jo šele na to pospravili v hladilnik. V hladilniku pa bi morali odmrzovati hrano, saj bo posledično zrak v njem bolj hladen. 

Hladilnika in zamrzovalnika ni dobro postaviti v bližino naprave, ki oddaja toploto, prav tako pa nanju ne sme sijati sonce. Rešetke moramo čistiti redno, saj nabiranje prahu na njih zmanjšuje odvajanje toplote.

Hrano kuhajmo s pokrovkami

Tudi pri pripravi hrane lahko varčujemo z elektriko, in sicer tako, da lonce, v katerih kuhamo pokrijemo s pokrovko.

Energijo izgubljamo tudi, če majhno posodo damo na veliko grelno površino. Poleg tega bomo pri energiji prihranili tudi, če štedilnik izklopimo nekaj minut pred koncem kuhanja, saj se bo hrana, kljub izklopljenemu štedilniku kuhala še naprej. Enako velja tudi za pečico.

Moramo jo odpirati le, ko je to nujno potrebno, saj v nasprotnem primeru izgubljamo energijo. 

Ob nakupu novega aparata moramo biti pozorni na varčnost aparata.

Če se nam katerikoli gospodinjski aparat pokvari, ga je dobro zamenjati z varčnejšo različico. Najbolj varčna sta razreda A in B.

Najprej likamo bolj občutljivo perilo

Ena od naprav, ki porabijo veliko energije, je tudi likalnik. Da bi se temu izognili, je dobro, če najprej zlikamo bolj občutljivo perilo, ki potrebuje nižjo temperaturo, šele nato se lotimo likanja oblačil, za katera potrebujemo višjo temperaturo likanja.

Nižja temperatura v stanovanju

Račun za elektriko lahko zmanjšamo tudi tako, da znižamo temperaturo v stanovanju.

Če se bolj toplo oblečemo in zmanjšamo temperaturo, lahko veliko prihranimo pri energiji, saj bo velika razlika pri porabi energije že, če temperaturo znižamo za stopinjo ali dve.

Porabo pa lahko znižamo tudi tako, da v zimskih mesecih, ko sije sonce dvignemo rolete, s čimer bomo naravno ogreli stanovanje, naravna svetloba pa bo v stanovanju dlje časa. Ko se znoči, pa je dobro spustiti rolete, saj s tem preprečimo izgubo toplote.

Starejše novice